Ştiri

Banii românilor se duc aproape în totalitate pe asigurarea traiului zilnic

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

În trimestrul trei al anului 2016, veniturile medii lunare pentru o gospodărie au fost de aproape 3.000 lei, din care peste 2.500 au fost utilizaţi pentru cheltuielile din gospodărie.

Din totalul veniturilor înregistrate în ultima parte a anului 2016, veniturile băneşti au fost în medie de 2.708 lei lunar pe gospodărie (1.025 lei pe persoană), iar veniturile în natură de 264 lei lunar pe gospodărie (100 lei pe persoană), conform Institutului Naţional de Statistică.

Diferenţe între cuantumul veniturilor şi al cheltuielilor românilor se remarcă între locuitorii de la oraş şi cei de la ţară. Conform statisticilor, orăşenii câştigă cu aproape 500 lei mai mulţi bani decât locuitorii de la sat. O diferenţă majoră este dată şi de structura veniturilor, unde se remarcă veniturile din agricultură – în mediul rural, ponderea lor este de aproape 10% din totalul veniturilor, în timp ce pentru mediul urban procentul scade până la sub 1%.

Cea mai mare parte a banilor care au intrat în gospodării au fost cheltuiţi pe mâncare, băuturi nealcolice, taxe şi impozite.

Institutul Naţional de Statistică arată că principalele destinaţii ale cheltuielilor efectuate de gospodării sunt consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii şi transferurile către administraţia publică şi privată şi către bugetele asigurărilor sociale, sub forma impozitelor, contribuţiilor, cotizaţiilor, precum şi acoperirea unor nevoi legate de producţia gospodăriei (hrana animalelor şi păsărilor, plata muncii pentru producţia gospodăriei, produse pentru însămânţat, servicii veterinare etc.)

Cea mai mică parte a banilor care au fost cheltuiţi în gospodării în semestrul trei din anul trecut au fost pentru cheltuielile pentru investiţii.

Cheltuielile pentru investiţii, destinate pentru cumpărarea sau construcţia de locuinţe, cumpărarea de terenuri şi echipament necesar producţiei gospodăriei, cumpărarea de acţiuni etc. deţin o pondere mică în cheltuielile totale ale gospodăriilor populaţiei (doar 0,5%).

Produsele alimentare şi băuturile nealcoolice au deţinut, în trimestrul trei din 2016, în medie, 34.9% din consumul gospodăriilor.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x