Expoziţia „Port popular din subzona etnografică Lugoj-Făget”, la Cluj-Napoca

Luni, 2 aprilie, începând cu ora 16:00, la Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga” din Cluj-Napoca va avea loc vernisajul expoziţiei de Fotografie etnografică veche, din colecţia Muzeului de Istorie Lugoj – „Port popular din subzona etnografică Lugoj-Făget”. Colecţia de clişee pe sticlă din cadrul Muzeului de Istorie, Etnografie şi Artă Plastică Lugoj, numără peste 16.000 de piese, din care aproximativ 8.000 sunt fotografii etnografice şi portrete.

Expoziţia va fi deschisă publicului în perioada 2 – 20 aprilie 2018.

Autorul acestui material este fotograful Ladislau Naschitz (1871-1952), cel care-şi va lega numele de oraşul Lugoj, unde soseşte în anul 1893. Printre numeroasele distincţii primite, menţionate pe cartoanele fotografiilor, cea mai importantă a fost aceea de „Fotograf al Curţii Cezaro-Crăieşti şi al Împăratului Franz Jozsef şi al Arhiducelui Leopold Salvador”, fiind singurul fotograf din Lugoj care a obţinut acest titlu. O astfel de distincţie se acorda ca urmare a recunoşterii profesionalismului şi calităţii în arta fotografică. După 1919, Ladislau Naschitz a fost numit „Furnizor şi Fotograf al Curţii Regale Române”. Prin atelierul fotografului L. Naschitz, au trecut membrii burgheziei locale dar şi ţărani bănăţeni din satelele din împrejurimile Lugojului, de la sfârşit de secol XIX şi început de secol XX, îmbrăcaţi în bogate costume populare de sărbătoare, o imortalizare a statutului lor social dar şi a frumuseţii şi unicităţii costumului tradiţional din această subzonă etnografică, expoziţia fiind o mărturie în acest sens.

Costumele populare prezente în reproducerile fotografice propuse publicului clujean impresionează prin bogăţia câmpurilor ornamentale, ce redau motive fitomorfe şi geometrice, prin intermediul ţesăturilor alese în razboi sau al broderiilor realizate în gherghef, cu fir metalic de aur şi argint, dar şi cu mătase policromă, ilustrînd manualitatea şi virtuozitatea industriei casnice feminine a Banatului de odinioară.

În cadrul vernisajului expoziţiei „Port popular din subzona etnografică Lugoj-Făget”, organizatorii propun un recital susţinut de trei horitori populari din subzona etnografică Câmpia Transilvaniei, comuna Ceanu Mare: Iacob Morar, Maria Poponet şi Traian Balcău, coordonaţi de Dumitru Triteanu, alături de Orchestra profesionistă „Cununa Transilvana”.

Specialiştii Muzeului de Istorie, Etnografie şi Artă Plastică Lugoj care au pregătit expoziţia sunt Daciana Vuia şi Oliviu Gaidos. Evenimentul este organizat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj, instituţie de cultură aflată în subordinea Consiliului Judeţean Cluj.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of