Aproape 50 de decese provocate de epidemia de rujeolă, până în Săptămâna Europeană a Vaccinării

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Duminică s-a încheiat Săptămâna Europeană a Vaccinării, cu tema „Să ne protejăm împreună, Vaccinurile sunt benefice”. Cu această ocazie, Ministerul Sănătăţii a transmis faptul că, în România, rata de vaccinare a scăzut dramatic în ultimii ani.

În Săptămâna Europeană a Vaccinării, ministerul a precizat faptul că până la momentul transmiterii informării, un număr de 49 de decese au survenit în România la cei care au fost afectaţi de epidemia de rujeolă. Numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă în România raportate până săptămâna trecută este 12.368.

„Legea vaccinării trebuie să reprezinte o prioritate pentru noi. Avem nevoie de un cadru legislativ pentru binele copiilor noştri. Decizia părinţilor cu privire la vaccinarea copiilor trebuie să fie luată în urma informării, în mod responsabil. Să nu uităm că prin vaccinare au fost eradicate multe boli şi datorită vaccinurilor astăzi nu mai avem poliomielită sau alte afecţiuni care ne mutilau sau chiar omorau copiii. Cred că nu s-au făcut campanii suficient de agresive pentru a putea convinge părinţii să se informeze despre beneficiile vaccinării. Până la apariţia unui cadru legal, intenţionăm să demarăm campanii de vaccinare în zonele cu focare de rujeola şi populaţie vulnerabilă.”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii.

Conform Ministerului Sănătăţii, în prezent, la nivel naţional, se înregistrează o scădere dramatică a acoperirii vaccinale la vaccinurile incluse în cadrul Calendarului Naţional de Vaccinare. Acoperirea vaccinală se situează sub limita de 95% recomandată de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Astfel, vaccinarea în România a scăzut constant de la an la an la toate vaccinurile incluse în Programul Naţional de Vaccinare.

Astfel, la nivelul anului 2016, pentru copiii în vârstă de 18 luni, acoperirea vaccinală la nivel naţional şi pe tipuri de vaccinuri a înregistrat valori de 95.4% pentru BCG, 87.8% pentru HepB, 68.1% pentru DTP, HiB şi VPI, şi respectiv 76.8% pentru ROR.

Vaccinarea şi termenul de vaccin au fost introduse în medicină de medicul englez Edward Jenner, în secolul al XVIII-lea, cu ocazia descoperirii primului vaccin, cel împotriva variolei.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of