Festivalul Cultural Miraje la Cluj-Napoca, în perioada 3 – 9 mai 2018

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Festivalul Cultural Miraje va avea loc în perioada 3 – 9 mai 2018, la Cluj-Napoca. Festivalul va fi gazda unor evenimente dedicate integrării în comunitate a tinerilor cu nevoi speciale.

Ajuns la ediţia a XI-a, Festivalul Cultural Miraje are un număr record de participanţi. Peste 200 de tineri de la şcolile speciale din 6 judeţe din ţară şi şcoli de masă din Cluj-Napoca vor urca pe scena Mirajelor pentru a cânta, a dansa şi a juca teatru.

Pe lângă spectacolele de teatru, dans şi muzică, festivalul cuprinde şi alte evenimente speciale: Cina pe întuneric, Biblioteca Vie BSD – Poveşti de viaţă ale persoanelor cu dizabilităţi şi Labirintul Senzorial.

Festivalul debutează anul acesta în 3 mai de la ora 16:00, la Sala Casa Artelor, B-dul Eroilor nr. 16, acolo unde participanţii sunt provocaţi din nou la o lectură de „cărţi vii”. Biblioteca Vie – Poveşti de viaţă ale persoanelor cu dizabilităţi este un eveniment deosebit pentru Miraje, realizat în colaborare cu Departamentul de Psihopedagogie Specială, cu Biroul pentru Studenţi cu dizabilităţi din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai Cluj-Napoca, cât şi cu Asociaţia Pontes din Cluj. Câţiva oameni deosebiţi vor încerca să inspire prin poveştile lor, publicul larg şi tinerii cu dizabilităţi aflaţi la început de drum. Profesori, scriitori, doctoranzi cu nevoi speciale vor demonstra că dizabilitatea nu este o piedică în calea succesului.

Ca o avampremieră, în seara de 7 mai de la ora 18:00, se organizează o Cină pe întuneric în zona Cluj Arena, cu sprijinul Asociaţiei Pontes, iar intrarea se face pe bază de invitaţie. Scopul Cinei pe întuneric constă în conştientizarea provocării la care sunt supuse persoanele nevăzătoare şi încercarea de a activa celelalte simţuri pentru a beneficia de o experienţă inedită; o experienţă care să scoată participanţii din zona de confort şi să îi determine să se descurce în bezna care la început pare că taie respiraţia, dar care după câteva clipe poate deveni „obişnuinţă”.

În zilele de 8 şi 9 mai la Casa de Cultură a Studenţilor, participanţi cu şi fără dizabilităţi din Iaşi, Hunedoara, Braşov, Buzău, Arad, Bistriţa-Năsăud şi Cluj îşi vor etala talentul şi vor deschide sufletele spre o nouă viziune asupra persoanelor cu dizabilităţi. Pentru că arta nu are limite.

„Festivalul Cultural Miraje a însemnat un eveniment care a oferit tinerilor cu nevoi speciale şansa de a fi auziţi, înţeleşi, apreciaţi, dar şi şansa de a oferi o parte din sufletele lor minunate tuturor celor care vor să-i asculte şi mai mult decât atât să ne oferă nouă celor care nu avem o dizabilitate lecţii impresionante de viaţă.”, afirmă profesor Marian Moldovan, de la Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Bistriţa.

Fiecare seară de spectacol se va încheia cu un concert susţinut de un invitat special.

Soprana Arona Bogdan va urca pe scena Casei de Cultură a Studenţilor în prima seară, 8 mai, după ora 19:00.

Artistul de muzică pop Bassel Romany şi interpretul de muzică populară Grigore Sâmboan, sunt invitaţii speciali ai celei de-a doua seri.

Gazdele spectacolelor-concurs de la Casa de Cultură a Studenţilor vor fi: Diana Elena Găucă şi Grigore Sâmboan.

O surpriză anul acesta este prezenţa designerului coregraf Claudia Suciu, care va prezenta două colecţii de haine pentru copii, în cele două zile de festival. Inedit este faptul că printre modelele designerului se vor afla şi câţiva copii cu dizabilităţi, care vor prezenta moda pe podium.

Pentru că Miraje este un festival al depăşirii limitelor, participanţii din cadrul festivalului sunt aşteptaţi la Atelierele Miraje (teatru, muzică, modelaj în lut) în dimineaţa zilei de 8 mai, între orele 10:00 – 14:00, la Bastionul Croitorilor, str. Baba Novac, nr. 2. Un alt eveniment aşteptat este Labirintul senzorial, care se va desfăşura tot în 8 mai, în intervalul orar 10:00 – 14:00 ,în zona Foişor din Parcul Central.

Pentru ca mesajul festivalului să ajungă la un număr cât mai mare de persoane, intrarea este liberă la toate evenimentele.

Ediţia a XI-a a Festivalului Cultural Miraje este organizată de Asociaţia Lions Club Genesis Cluj-Napoca, Liceul Special pentru Deficienţi de Vedere Cluj-Napoca şi Casa de Cultură a Studenţilor. Acesta este un eveniment cofinanţat de Primăria şi Consiliul Local Cluj-Napoca.

Festivalul Cultural Miraje a fost fondat în 2008 la iniţiativa unor tineri de la Liceul Special pentru Deficienţi de Vedere Cluj-Napoca şi a unor voluntari ai programului YouthBank Cluj, cu susţinerea Lions Club Genesis. Începând cu ediţia a III-a, festivalul s-a extins la nivel naţional.

De-a lungul celor zece ediţii, peste 2.250 de tineri au urcat pe scena Mirajelor pentru a susţine peste 150 spectacole de teatru, dans şi muzică în faţa a peste 6.500 de spectatori.
Mai multe detalii despre Festivalul Miraje găsiţi pe www.miraje.ro sau pe pagina de Facebook a festivalului.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x