Daniela Maier, noul preşedinte al Ordinului Arhitecţilor Transilvania: deschidere către comunitate, un arhitect şi un jurist vor avea program zilnic cu publicul

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Filiala Transilvania a Ordinului Arhitecţilor din România (OART) are un nou preşedinte, în persoana arh. Daniela Maier, vicepreşedinte al OART în perioada 2010 – 2018 (două mandate).

Printre obiectivele propuse pentru următorii patru ani de noul preşedinte al OART se numără şi necesitatea unei mai bune comunicări din toate punctele de vedere: intern- cu arhitecţii, şi extern- atât cu presa şi cu opinia publică în general, cât şi cu (potenţialii) clienţi/ beneficiari ai serviciilor de arhitectură.

Prima decizie luată de noul Consiliu Teritorial a vizat tocmai acest aspect: „De luna viitoare (iunie), juristul Filialei poate fi consultat, de luni până joi, între orele 15:00 – 16:00, la sediul OART. De asemenea, colegii noştri, dar şi orice persoană interesată de activitatea OART şi a arhitecţilor în general, sau chiar un beneficiar interesat de un sfat din partea unui arhitect, vor putea sta de vorbă, la fel, de luni până joi, cu un membru al Consiliului Teritorial, la sediul Ordinului (Bd. Eroilor nr. 22, ap. 10, Cluj-Napoca), după un program ce va fi anunţat în cel mai scurt timp pe site-ul filialei. Aceeaşi regulă se va aplica şi pentru judeţele Bistriţa şi Sălaj, unde vor exista puncte de întâlnire cu aceşti consilieri OART”, a anunţat Daniela Maier după prima şedinţă a Consiliului Teritorial, care a avut loc vineri, 11 mai.

Noua conducere a OART îşi doreşte, de altfel, să pună mai mare accent şi pe problemele din celelelate judeţe membre ale Filialei, în afară de Cluj, astfel că a decis să creeze două noi posturi de vicepreşedinţi, dedicaţi judeţelor Bistriţa şi Sălaj, în care le-a numit pe arhitectele Monica Raţiu, respectiv Corina Caraba.

Calitatea în arhitectură, prioritate în noul mandat din punct de vedere al relaţiei cu administraţia locală, Consiliul Teritorial îşi doreşte o eficientizare a acesteia, în sensul unei implicări constante a Ordinului în tot ceea ce înseamnă strategia oraşelor şi proiectele de dezvoltare urbană ale oraşelor membre OART.

„Crezul meu şi al colegilor alături de care fac echipă este că arhitectura NU este un lux, ci o necesitate, o nevoie a comunităţii pe care noi suntem aici să o împlinim, fără a face însă rabat de la calitate, principii estetice şi deontologice. Adică nu „cu orice preţ”, aşa cum, poate, unii s-au obişnuit până acum. Vreau să continui iniţiativa predecesorilor mei, să eliminăm din practică semnătura de complezenţă”, a precizat Daniela Maier.

Szabolcs Guttmann, în continuare în conducerea OART Ordinul Arhitecţilor din România- Filiala Transilvania (OART) şi-a ales săptămâna trecută, la Cluj-Napoca, noua conducere, pentru mandatul 2018 – 2022. Preşedintele, membrii Consiliului Teritorial, ai comisiilor de disciplină şi cenzorii s-au ales pe 5 mai, în cadrul Conferinţei Teritoriale. Vicepreşedinţii şi preşedintele Comisiei de Disciplină au fost aleşi în prima şedinţă a Consiliului Teritorial, care a avut loc în 11 mai.

Astfel, viepreşedinte pentru legislaţie a fost numit fostul preşedinte al Filialei, arh. Szabolcs Guttmann, vicepreşedinte pe domeniul comunicării a fost numită arh. Daniela Tecău, iar vicepreşedinte pentru stagiatură şi educaţie a rămas arhitect Dan Domşa. Ca şi în mandatele anterioare, trezorierul filialei este arh. Marcel Crişan. Preşedintele Comisiei de Disciplină a fost numit arh. Nicolae Mirisan, iar comisia de cenzori are un nou preşedinte, în persoana arh. Cornelia Trocaru.

Arhitectul Daniela Maier, fostă vicepreşedinte pe imagine al OART timp de două mandate: 2010 – 2014 şi 2014 – 2018, a organizat şi coordonat două ediţii ale Bienalei de Arhitectură Transilvania – în 2015 şi 2017.

Noul preşedinte al OART este şi iniţiatorul Scenei Urbane, o serie de proiecte publice apărute în 2012 în Cluj-Napoca. Scena Urbană foloseşte arta, activităţile sportive, ateliere şi intervenţii de landart pentru exemplificarea potenţialului cultural şi educaţional al spaţiilor urbane slab valorificate, cu readucerea acestora pe harta obiectivelor cultural-active ale Clujului.

Semnalul Scenei a fost dat acum 6 ani, când zona cu fortificaţii şi clădiri de garnizoană de pe Cetăţuie au fost (re)aduse în atenţia publicului şi a autorităţilor locale prin instalaţii de landart, spectacole de teatru şi dans, expoziţii de arhitectură, programe pentru copii, tururi ghidate, ateliere de film şi fotografie.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x