Jibou, primul oraş din România care are un program special de eradicare a sărăciei

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Jibou este primul oraş din România care are un program special de eradicare a sărăciei. Astfel, vor fi alocaţi câte 25.000 de euro pentru afaceri, 1.500 de lei pentru şcolarizarea copiilor şi bani pentru renovarea caselor.

Sute de oameni din comunităţile sărace vor fi consiliaţi gratuit, vor primi îngrijiri medicale, asistenţă pentru alegerea unei instituţii de educare şi sprijin specializat pentru angajare, în cadrul unui amplu proiect demarat de Primăria oraşului Jibou şi derulat cu sprijinul Fondului Social European. Echipe de intervenţie trans-disciplinare, cursuri de parenting, bani pentru şcolarizarea copiilor, pentru renovarea caselor sau pentru finanţarea iniţiativelor antreprenoriale – măsurile incluse în acest program transofrmă oraşul Jibou în prima localitate din România care va monitoriza evoluţia cetăţenilor aflaţi în situaţii critice, oferindu-le asistenţă pas cu pas până la reintegrarea socială. Totodată, oraşul Jibou este prima localitate care aplică un program complex, cu măsuri integrate, pentru reabilitarea unei comunităţi sărace de dimensiuni mari, obiectiv care va fi atins, potrivit estimărilor, într-un termen foarte scurt, la doar doi ani de la lansare. Programul, adresat familiilor aflate la limita subzistenţei, are printre principalele obiective creşterea nivelului de educaţie şi reinserţie socială, încurajarea anteprenoriatului, dar şi reducerea mortalităţii infantile, prevenirea sarcinilor în cazul minorelor sau creşterea numărului de persoane din comunităţile marginalizate înscrise la medicul de familie.

Comunităţile defavorizate din oraşul Jibou, judeţul Sălaj, vor beneficia de consiliere psihologică gratuită, alături de asistenţă medicală sau susţinere pentru educaţie şi pentru reinserţie socială prin intermediul Biroului de Consiliere pentru Cetăţeni, un centru comunitar care oferă servicii integrate pentru copii, tineri şi adulţi. „Schimbările de mentalitate sunt, de regulă, asociate cu găsirea altor strategii de adaptare şi cu schimbări semnificative survenite în satisfacţia faţă de propria viaţă, de aceea rolul consilierului poate fi esenţial în acest proces de transformare. Pe lângă sprijinul acordat pentru dezvoltare, oferim asistenţă şi pentru a preveni sau stopa comportamentele nocive. În cazul acestor comunităţi există uneori şi diverse situaţii de abuz, neglijare sau exploatare a copilului, de pildă, situaţii care ar putea pune în pericol demnitatea unui minor şi dezvoltarea ulterioară a acestuia. În aceste cazuri, echipe multidisciplinare şi interinstituţionale, coordonate de un responsabil de caz, vor interveni atât în procesul de evaluare, cât şi în furnizarea serviciilor specializate”, spune Lidia Revnic, coordonatoarea biroului de Consiliere Cetăţeni.

„Implementăm probabil cel mai complex program de reinserţie socială dezvoltat vreodată România pentru reabilitarea unei comunităţi sărace de dimensiuni mari. Din studiile realizate de experţi, estimăm că toate persoanele incluse în acest program vor fi reintegrate în primii doi ani de la lansare. Subliniem faptul că serviciul este integrat şi că va schimba radical viaţa întregii familii: parinţii îşi găsesc un loc de muncă şi îl păstrează, învaţă să fie părinţi la cursuri speciale, copiii merg la şcoală, au mâncare, haine, rechizite, îşi fac temele, recuperează unde cazul şi învaţă lucruri noi. Vom renova şi 50 de case. Iar 30 dintre aceşti oameni vor deschide afaceri şi vor da de muncă şi altora în comunitate”, spune Silvia Paşca-Pustai, manager general al acestui proiect.

Potrivit statisticilor oficiale, aproape 2.500 de persoane locuiesc în comunitatea marginalizată din Jibou, grup din care mai mult de o treime sunt oameni care au maxim opt clase şi nu au competenţe care să-i ajute în găsirea unui loc de muncă. Aceştia nu urmează vreo formă de învăţământ şi au nevoie de asistenţă integrată pentru a-şi recăpăta autonomia. Toate categoriile aflate în dificultate şi în pericol de excluziune vor fi incluse într-un program riguros de reinserţie, urmând ca profesionişti din diverse domenii să le ofere sprijin în toate etapele de dezvoltare, până la reintegrarea socială. Părinţii şomeri vor primi ajutor şi consiliere de specialitate pentru se putea integra într-o structură de învăţământ sau pentru a-şi putea obţine un loc de muncă, vor beneficia de programe de mentorat şi de consiliere vocaşională şi, nu în ultimul rând, vor avea la dispoziţie programe de afterschool şi parenting pentru a-şi educa şi copii. Programul oferă, de asemenea, şi trei cursuri speciale de formare, alături de un buget din care vor fi finanţate, cu 25.000 de euro fiecare, 30 de iniţiative antreprenoriale ale persoanelor din aceste comunităţi.

Tinerii, o altă categorie vizată de acest program, au dificultăţi în alegerea unei profesii. Aceştia, asistaţi de psihologi şi formatori, vor fi îndrumaţi către şcoli sau îşi vor începe formarea profesională. Şomerii vor beneficia de cursuri şi de consiliere vocaţională, astfel încât să poată păstra locurile de muncă obținute. „Le vom evalua aptitudinile şi cunoştinţele pentru a stabili care este cel mai bun domeniu de activitate pentru fiecare dintre ei. Suntem în permanentă legătură cu angajatorii, care ne transmit nevoile lor de personal, iar noi vom încerca să adaptăm tematica acestor cursuri de formare la cererile lor”, spun iniţiatorii acestui proiect. În program vor fi implicaţi, pe bază de protocoale, specialişti din reţelele teritoriale ale Serviciului Public de Ocupare a Forţelor de Muncă sau cei din serviciile publice de asistenţă socială.

În comunităţile sărace trăiesc şi 891 de copii, majoritatea neşcolarizaţi, care au nevoie de educaţie şi de servicii sociale. Un grup de 150 de copii, proveniţi din cele mai sărace familii, va începe procesul de schimbare cu asistenţa psihologilor şi a profesorilor. Pentru consolidarea acestui proces, în program a fost inclus şi un pachet consistent de servicii sociale destinat prevenirii separării copilului de familia sa, care include, printre altele, şi un sprijin în valoare de 1.500 de lei pentru fiecare copil într-un an şcolar (750 de lei pe semestru). Banii nu vor fi acordaţi direct, ci vor fi investiţi în pachete specifice (îmbrăcăminte, încălţăminte sau articole de igienă personală). Copiii incluşi în program vor beneficia de sesiuni de educare complementare şcolii, în cursul cărora vor primi şi o masă caldă în fiecare zi şi vor participa la activităţi care de obicei nu le sunt accesibile, de la excursii, la vizite educative sau concursuri cu premii.

O treime dintre membrii comunităţii sărace din Jibou au dizabilităţi sau au boli cronice care le limitează activităţile zilnice. Ei sunt în mod special vizaţi de pachet general de servicii medico-sociale destinat persoanelor aflate în risc de sărăcie şi excluziune socială. Acest serviciu implică o permanetă colaborare între asistentul medical comunitar, mediatorul sanitar şi asistentul social în programe vizând reducerea mortalităţii infantile, prevenirea sarcinilor la minore, creşterea numărului de persoane din comunităţile marginalizate înscrise la medicul de familie sau în diferite programe de sănătate (TB, diabet, boli cardio-vasculare, boli infecţioase etc). Programul va viza, de asemenea, prevenirea şi monitorizarea cazurilor de autism, reducerea mortalităţii materne, asistenţă pentru probleme de sănătate mintală a copilului şi adultului, creşterea numărului de beneficiari de servicii şi programe privind sănătatea reproducerii şi planificarea familială. Pe lângă integrarea lor în programe pe termen lung, aceşti oameni for fi asistaţi, în caz de nevoie, de echipe mobile multi-funcţionale de intervenţie.

Proiectul este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014 – 2020, Axa prioritară 4: Incluziunea socială şi combaterea sărăciei.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x