TIFF 2018: Actriţa cu origini româneşti, Maria Drăguş, în filmul austriac Domnişoara Paradis/ Light

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Cei care au participat la vizionarea filmului austriac Domnişoara Paradis/ Light, duminică, 27 mai, la Cinema City, au avut parte de o surpriză la final. Actriţa din rolul principal, Maria Drăguş, era prezentă în sala de cinema. Ea a rămas alături de public, pentru a participa la o sesiune de întrebări şi răspunsuri. Filmul a rulat în cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF).

Din declaraţiile Mariei Drăguş, pentru rolul pe care l-a interpretat, cel al unei pianiste şi compozitoare oarbe, nu a folosit niciun fel de recuzită care să o ajute fizic. Felul în care a reuşit să-şi orienteze ochii în film şi modul în care s-a orientat în spaţiu a fost rodul muncii de un an şi jumătate. Ea a făcut exerciţii pentru ochi, în urma cărora a ajuns la performanţa de a-şi mobiliza muşhii în aşa fel încât să ajungă vizual la ce rezultat doreşte. Interpretarea ei a fost una de excepţie mai ales prin prisma acestui aspect dar şi al ţinutei generale.

Filmul Domnişoara Paradis/ Light este inspirat din fapte reale. Actriţa prezentă ieri seară la Cluj a precizat că pentru scrierea poveştii realizatorii s-au documentat temeinic, pentru a reda cât mai fidel cele întâmplate în Viena anului 1777. „Maria Theresia Paradis, o genială pianistă oarbă în vârstă de 18 ani, şi-a pierdut vederea în copilărie. După nenumărate încercări de tratament, părinţii o duc la „doctorul minune”, Franz Anton Mesmer, unde se alătură unui pestriţ grup de pacienţi. Pentru prima oară în viaţa ei, Maria se bucură de libertate în somptuoasa reşedinţă în stil Rococo, dar în curând observă că, pe măsură ce tratamentul dă rezultate, îşi pierde virtuozitatea muzicală.”

Întrebată fiind de ceea ce se întâmplă în culisele realizării unui film, Maria Drăguş a povestit o scenă mai specială. Pentru realizarea unui moment de nuditate, având în vedere faptul că epilarea zonei intime nu era încă la modă, colegii de platou au fost nevoiţi să-i caute o meşă specială pentru a reda aspecul fizic în ton cu anul 1777.

Regizoarea filmului este Barbara Albert, care şi-a dorit prin intermediul Domnişoara Paradis/ Light să amintească de această femeie specială din secolul al XVIII-lea, cu deficienţe de vedere dar curajoasă. Maria Theresia Paradis a fost în turnee prin Europa cu muzica ei, iar mai apoi a înfiinţat propria şcoală de muzică pentru fete, unde preda canto, pian şi teorie muzicală.

Festivalul Internaţional de Film Transilvania are loc în perioada 25 mai – 3 iunie, la Cluj-Napoca.

Scris de: Alieta Pojar

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of