TIFF 2018: Márta Mészáros a fost distinsă cu Premiul pentru întreaga carieră

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Luni, 28 mai 2018, Márta Mészáros, autor de marcă a cinematografiei maghiare, a fost distinsă cu Premiul pentru întreaga carieră, în cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF).

Festivitatea de premiere a avut loc la Cinema Florin Piersic, de la ora 20:30, înaintea primei proiecţii în România a celui mai recent film al regizoarei Márta Mészáros, Aurora Boreală/ Aurora Borealis (2017). „Bine aţi venit la una dintre cele mai importante şi emoţionante seri ale festivalului din acest an. După cum aţi observat, la fiecare ediţie încercăm să vă prezentăm o mică parte din opera unui cineast important, din aş spune nu neapărat din colţul acesta de Europă, ci un cineast important al lumii.” a început ceremonia Tudor Giurgiu, directorul festivalului.

Pe ecranul de la Cinema Florin Piersic au rulat şi câteva secvenţe din filmele Mártei Mészáros.

sursa video: youtube

Toţi cei prezenţi la ceremonie au putut vedea în premieră în România Aurora Boreală/ Aurora Borealis (2017), cel mai recent film pe care Márta Mészáros l-a regizat. Filmul a fost premiat la Chicago International Film Festival şi este întoarcerea după o pauză de aproape opt ani a cineastei care a deschis drumul afirmării femeilor în industria cinematografică ungară.


Márta Mészáros, Premiul pentru întreaga carieră, Cinema Florin Piersic; foto: Nicu Cherciu

„Avem alături de noi o legendă a filmului.”, a spus Tudor Giurgiu, înainte a înmâna premiul autoarei maghiare. Interesul publicului pentru eveniment a fost foarte mare, lucru care a putut fi constatat şi prin faptul că sala de cinema a fost arhiplină, toate biletele fiind epuizate înainte de începerea spectacolului.

Festivalul Internaţional de Film Transilvania este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi Asociaţia pentru Festivalul de Film Transilvania.

Scris de: Alieta Pojar

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of