Proiect pentru reabilitarea peisageră a Parcului Feroviarilor din Cluj-Napoca

Proiectul pentru reabilitarea Parcului Feroviarilor din Cluj-Napoca va fi dus la bun sfârşit de firma care a propus transformarea parcului într-o „Grădină a Someşului”, integrând râul în amenajarea propusă. Apa devine, astfel, o „axă ecologică”, un element transformator şi atractor al parcului. Câştigătorul concursului a obţinut premiul cel mare reprezentat de valoarea estimată a contractului de proiectare în valoare de 555.450 lei, fără TVA.

Firma câştigătoare a concursului internaţional de soluţii de arhitectură „Reabilitarea peisageră şi reactivarea Parcului Feroviar Cluj-Napoca” este Asiza Birou de Arhitectură S.R.L. (autori principali: arh. Vlad Sebastian Rusu, arh. Octav Silviu Olănescu, arh. Anamaria Olănescu, arh. Anda Gheorghe, colaboratori specialităţi: structură – ing. Ovidiu Rusu, peisagistică – ing. peis. Alexandru Cotoz, ing. hort. Valentin Sebastian Dan, construcţii hidrotehnice – ing. Monica Gheorghe).

În legătură cu proiectul care a câştigat locului I, membrii juriului au apreciat următoarele: „Proiectul propune transformarea parcului într-o „Grădină a Someşului”, integrând râul în amenajarea propusă. Apa devine, astfel, o „axă ecologică”, un element transformator şi atractor al parcului. Printr-o zonificare complexă şi ierarhizată, se propun patru „fâşii funcţionale” cu grade diferite de utilizare şi multiple scenarii posibile. Proiectul pune în valoare cele două zone existente de acces prin crearea a două „porţi” marcate subtil. Se apreciază descoperirea de noi posibilităţi de acces în zona de est şi accesibilizarea zonei malului opus al râului.”

„Corelarea Parcului Feroviarilor cu Parcul Farmec, cu Parcul Armătura şi cu râul Someş reprezintă exact ceea ce noi ne aşteptam: calitate şi integrarea spaţiului urban. Menţionăm faptul că şi noi am făcut eforturi pentru a aduce Parcul Feroviarilor în patrimoniul oraşului, pentru a-l putea deschide acestui concurs de soluţii şi mulţumesc încă odată juriului, specialiştilor, societăţii civile pentru interesul constant pe care l-a arătat şi îl arată pentru revitalizarea spaţiilor publice. Pentru că doar împreună societatea civilă, specialişti şi autoritate publică putem să găsim cele mai bune soluţii pentru comunitatea noastră. Vă mulţumesc încă odată pentru efortul pe care îl faceţi”, a precizat primarul Emil Boc.

Premiul II a fost desemnat pentru S.C. Atelier Mass S.R.L. (autori principali: Atelier Mass, Metapolis, Ana Horhat), iar premiul III a fost adjudecat de echipa Bia Şerban Daniel Lucian / Daniel Şerban (autori principali: Andrei Bacoşcă, Ruxandra Grigoraş, Lázár Csaba, Mădălina Perju, Daniel Şerban, colaboratori specialităţi: Diana Coţa – peisagist)

Pentru proiectul plasat pe locul doi se va oferi un premiu de 35.000 lei, iar pentru cel de-al treilea, de 20.000 lei.

Competiţia a fost lansată oficial pe data de 4 aprilie 2018 de Primăria Cluj-Napoca, în colaborare cu Ordinul Arhitecţilor din România (OAR). Concursul a fost unul internaţional, fiind invitaţi să participe specialişti din România, ţările Uniunii Europene şi Spaţiului Economic European şi Confederaţia Elveţiană. Scopul concursului a fost selectarea celei mai bune soluţii în vederea reabilitării peisagere şi reactivării Parcului Feroviarilor Cluj-Napoca, pentru atribuirea contractului de proiectare.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of