Viitorul Uniunii Europene văzut de Olanda, cu România în continuare la porţile Spaţiului Schengen

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Olanda rămâne în continuare un opozant vehement al aderării României la Spaţiul Schengen. În contextul dezbaterilor privind viitorul Europei şi al recentului discurs susţinut de prim-ministrul olandez Mark Rutte, în plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg, Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a avut o întrevedere cu ambasadorul Regatului Ţărilor de Jos în România, Stella Ronner-Grubačić.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunţat că în cadrul discuţiei au fost abordate teme de actualitate aflate pe agenda europeană, ambele părţi stabilind necesitatea identificării de noi modalităţi de consolidare a dialogului dintre România şi Regatul Ţărilor de Jos în domeniul afacerilor europene.

De asemenea, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a reiterat dorinţa României de a se integra în spaţiul Schengen, precizând că ţara noastră aplică deja dispoziţiile acquis-ului Schengen şi acţionează, astfel, ca un membru de facto cu o contribuţie semnificativă, asigurând protecţia graniţei externe a Uniunii Europene prin gestionarea, cu responsabilitate şi eficienţă, a peste 2.000 de kilometri de frontieră.

„Olanda este un partener important pentru România în domeniul afacerilor europene şi dorim să promovăm împreună politici şi soluţii menite să asigure dezvoltarea durabilă a proiectului european. Ţinând cont de provocările actuale, reiterăm faptul că ţara noastră doreşte să participe la toate formele de cooperare menite să aprofundeze integrarea europeană. România respectă de foarte mulţi ani toate criteriile pentru a adera la spaţiul Schengen, este un exemplu la nivel european în materie de securitate şi de protecţie a frontierelor, iar statele care sunt încă reticente faţă de integrarea noastră trebuie să ştie că au la fel de mult de câştigat din apartenenţa noastră la spaţiul comun. România susţine o «Uniune de drept şi a drepturilor», în care regulile, normele şi legislaţia europeană sunt respectate de toată lumea. În acest context, integrarea României în Schengen este un drept”, a explicat ministrul delegat.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of