Muzeul Apei din Cluj, în Reţeaua Globală a Muzeelor de Apă şi sub egida UNESCO

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

UNESCO a adoptat oficial Reţeaua Globală a Muzeelor de Apă (WAMU NET – the Global Network of Water Museums) la care Compania de Apă Someş, prin Muzeul Apei propriu, este co-iniţiator şi membru fondator.

În condiţiile în care peste tot azi în lume resursele de apă sunt din ce în ce mai ameninţate de deşeuri şi poluare, de degradare calitativă şi cantitativă, dar şi de indiferenţa umană, Reţeaua Globală a Muzeelor de Apă a fost gândită ca o modalitate concertată la nivel mondial pentru informarea, educarea şi conştientizarea cetăţenilor planetei şi autorităţilor în păstrarea moştenirii culturale şi patrimoniale a apei, a relaţiei istorice unice a umanităţii cu aceasta cea mai preţioasa sursă de viaţă. Rolul principal al Reţelei este de a aborda şi încuraja o nouă percepţie şi un nou sens la nivel individual al civilizaţiei Apei, se arată în informarea Consiliului Judeţean Cluj.

Programul educaţional pentru copii şi tineri în probleme de protejarea surselor de apă şi a mediului în general, derulat prin Muzeul Apei „Leonida Truţă” de către Compania de Apă Someş SA, al cărei acţionar majoritar este Consiliul Judeţean Cluj, a fost considerat un exemplu foarte grăitor al scopului sus menţionat al WAMU NET şi UNESCO şi a fost selectat pentru o scurtă prezentare în faţa plenului Consiliului Interguvernamental UNESCO PHI, în susţinerea Rezoluţiei.

Reţeaua Globală a Muzeelor de Apă din lume WAMU NET a fost înfiinţată în mai 2017 cu ocazia unei Conferinţe internaţionale sprijinite şi găzduite de Biroul regional al UNESCO din Veneţia. Compania de Apă Someş a fost co-iniţiator al ideii Reţelei încă din 2014 şi a devenit, prin Muzeul Apei propriu, unul din cei 29 de membri fondatori odată cu înfiinţarea oficială a ei.

În iunie 2017 WAMU a fost prezentată Biroului PHI UNESCO din Paris (care gestionează problemele PHI UNESCO în perioadele dintre sesiunile Consiliului), care a fost entuziasmat de idee şi a încurajat Reţeaua să întocmească un proiect de Rezoluţie care apoi să fie supus votului Consiliului Interguvernamental PHI UNESCO în cadrul sesiunii din iunie 2018.

În prezent, Reţeaua Globală a Muzeelor de Apă este o organizaţie non profit care are ca membri 60 de muzee din toate colţurile lumii, în continuă creştere, cu un număr total de peste 5.000.000 de vizitatori.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of