Campania de informare şi vaccinare ROR a continuat la Buhuşi, judeţul Bacău

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Campania „door to door” iniţiată de Ministerul Sănătăţii, de informare şi vaccinare ROR, precum şi de educare a părinţilor cu privire la vaccinare, a continuat în oraşul Buhuşi. La acţiune a fost prezent ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, împreună cu reprezentanţii organizaţiilor partenere, OMS şi UNICEF.

În luna mai, numărul copiilor nevaccinaţi din oraşul Buhuşi, judeţul Bacău, conform catagrafiilor de la acea dată, era de 159. Prin organizarea acţiunii de vaccinare ROR, au fost imunizaţi 140 de copii, dar şi adolescenţi cu vârsta de până la 18 ani.

„Motivul pentru care Bacău a fost primul judeţ în care am demarat această campanie este numărul mare de cazuri de rujeolă confirmate aici de la începutul anului până în prezent. Au fost înregistrate 682 de cazuri, iar 4 dintre copii şi-au pierdut viaţa. Unul dintre copii avea 10 luni şi mama a refuzat vaccinarea. Ceilalţi 3 copii aveau mai puţin de 9 luni, însă faptul că s-au aflat în contact cu cazuri de rujeolă le-a fost fatal. Cu siguranţă, nu voi putea ajunge în toate comunităţile care se confruntă cu o rată scăzută de vaccinare, dar vom stabili un model pe care îl vom replica la nivel naţional. Acesta este motivul pentru care astăzi am considerat necesară prezenţa directorilor şi ai medicilor epidemiologi din cadrul Direcţiilor de sănătate publică din alte 5 judeţe învecinate. Văzând cum se desfăşoară lucrurile aici, aceştia vor putea organiza propriile campanii în colaborare cu autorităţile locale. Pentru că sănătatea copiilor noştri este responsabilitatea noastră, a tuturor, medici de familie împreună cu autorităţi centrale şi locale”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii.

De la centrul de vaccinare, ministrul Sănătăţii, împreună cu reprezentanţii OMS şi UNICEF, însoţiţi de autorităţile locale, au mers în cartierul „Colonia Bistriţei”, una dintre comunităţile cu grad scăzut de vaccinare. Aici, locuitorii au primit informaţii despre beneficiile vaccinării de la ministrul Sănătăţii, care a stat de vorbă cu toţi cei prezenţi.

„Asistenţii medicali şi mediatorii sanitari romi sunt esenţiali în informarea părinţilor cu privire la importanţa vaccinării şi în mobilizarea acestora pentru a merge la timp la medicul de familie. Campaniile de recuperare vaccinală antirujeolă de la Coţofeneşti şi Buhuşi şi experienţa noastră în implementarea Serviciilor Comunitare pentru Copii în 45 de comunităţi din Bacău au demonstrat că parinţii îşi vaccinează copiii atunci când autorităţile centrale şi locale îşi unesc forţele. UNICEF colaborează cu Ministerul Sănătăţii, autorităţile centrale şi judeţene pentru a dezvolta şi implementa un program naţional puternic de vaccinare, astfel încât toţi copiii din România să fie protejaţi împotriva bolilor ce le pun viaţa în pericol”, a declarat Pieter Bult, reprezentantul UNICEF în România.

„Este important să crească acoperirea vaccinală prin imunizarea de rutină pentru a preveni astfel de focare în viitor. În plus, sunt necesare campanii suplimentare de imunizare pentru a ajuta la oprirea focarului actual, prin protejarea copiilor de toate vârstele, copii care au ratat vaccinarea în trecut sau care nu au acces la serviciile medicale de rutină”, a declarat Miljana Grbic, şeful Biroului OMS pentru România.

În prima acţiune de informare şi vaccinare ROR a Ministerului Sănătăţii, au fost imunizaţi aproape 200 de copii, în comuna Coţofăneşti, judeţul Bacău, în perioada 10 – 12 iulie 2018.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x