Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) ajunge la Oradea

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Conform tradiţiei cu care brand-ul TIFF a obişnuit cinefilii, un nou oraş se alătură călătoriei celui mai mare festival de film din România, după Sibiu, Târgu Mureş, Miercurea Ciuc şi Chişinău. Astfel, în perioada 7 – 9 septembrie va fi organizată prima ediţie TIFF Oradea.

Festivalul îşi propune să prezinte cu prioritate acele filme româneşti sau străine care vor avea lansarea pe ecrane în sezonul de toamnă, publicul orădean fiind astfel privilegiat cu vizionări în premieră a unor filme premiate sau succese de box-office. De asemenea, se vor prezenta proiecţii de film cu acompaniament muzical live şi cine-concerte în premieră în România. O selecţie a celor mai bune titluri prezente la TIFF Cluj, proiecţii în onoarea unor invitaţi speciali omagiaţi în Festival vor transforma Oradea, timp de 3 zile, în capitala filmului.

În primele două zile de festival orădenii vor putea urmări Proiecţii de Gală în sala Teatrului Regina Maria, în timp ce în toate cele 3 zile programul îi va purta în cele mai îndrăgite spaţii din oraş pentru numeroase proiecţii în aer liber sau indoor – Piaţa Unirii, Cetatea, Universitatea Partium sunt câteva dintre principalele locaţii în care TIFF Oradea se va desfăşura.

„În ultimii ani echipa TIFF a lansat şi dezvoltat tot mai multe evenimente culturale în întreaga ţară, precum Festivalul de Muzică şi Film din Alba Iulia sau Festivalul Internaţional de Film Lună Plină de la Biertan. În egală măsură, ne-am propus să ducem brandul TIFF şi în alte oraşe unde există public iubitor de film. Din această perspectivă, Oradea este destinaţia ideală. Este un oraş-bijuterie cu o istorie fabuloasă, care are o importantă şi vizibilă dezvoltare în ultimii ani. În plus, să nu uităm, a găzduit proiecţii cinematografice încă din anul 1906. Oraşul are un potenţial foarte mare, atât cultural cât şi turistic şi sunt convins că a venit vremea ca mulţi alţi români să îl redescopere. Sperăm ca prin organizarea TIFF Oradea să contribuim din plin la acest obiectiv”, a declarat Tudor Giurgiu, Preşedintele Festivalului Internaţional de Film Transilvania.

Astfel, programul TIFF Oradea va include avanpremiere cu filme româneşti şi maghiare, lungmetraj şi scurtmetraj, din producţia anului 2018, care se vor difuza în prezenţa realizatorilor şi a echipei.

Una dintre premierele româneşti mult-aşteptate va fi proiecţia celui mai nou film al regizorului Radu Jude, Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari, laureat cu Marele Premiu la Festivalul de Film de la Karlovy Vary şi propunerea României pentru nominalizările la categoria „Cel mai bun film străin” la Premiile Oscar 2019. Filmul spune povestea realizării unei reconstituiri istorice a luptei de la Odessa din cel de-al Doilea Război Mondial pentru un spectacol de stradă şi a fost îndelung elogiat de presa internaţională de specialitate, fiind considerat „un atac caustic şi foarte actual” (Variety).

Două dintre cele mai apreciate filme ale ultimei ediţii a Festivalului de Film de la Cannes vor fi proiectate şi ele în premieră în România la TIFF Oradea. Woman at War (Premiul Société des auteurs et compositeurs dramatiques – SACD), un mix de comedie, musical, dramă socială şi corectitudine politică, urmăreşte povestea unei activiste islandeze care declară război greilor din industria de aluminiu. Filmul regizat de Benedikt Erlingsson este unul dintre cei 3 finalişti în cursa pentru Premiul LUX, acordat anual de Parlamentul European celor mai bune producţii care ilustrează valorile fundamentale europene. Leto/Summer (Premiul Cannes Soundtrack) evocă parcursul unei legende a rockului sovietic din anii ’80, Viktor Ţoi, realizând astfel un portret de excepţie a scenei rock underground din Leningradul acelor ani. Filmul a fost proiectat la Cannes în absenţa regizorului Kirill Serebrennikov, aflat în arest la domiciliu, în Moscova.

O altă surpriză pe care programul primei ediţii TIFF Oradea o aduce cinefililor este şi proiecţia Omul care l-a ucis pe Don Quijote/ The Man Who Killed Don Quixote (r. Terry Gilliam), filmul-surpriză a celei de-a 17-a ediţii TIFF Cluj, care a rulat cu casa închisă şi a fost reluat la cererea publicului. Filmul a fost primit cu entuziasm la Cannes şi a atras atenţia prin viziunea inedită asupra artei. Adam Driver şi Jonathan Pryce interpretează rolurile principale într-o poveste care urmăreşte aventurile lui Toby, un om de publicitate foarte pragmatic, prins în deziluziile unui bătrân pantofar spaniol care se crede Don Quijote.

Printre filmele care vor putea fi văzute în aer liber, în Piaţa Unirii, pe unul dintre cele mai mari ecrane de proiecţie din România, se numără şi fabulosul documentar România neîmblânzită (r. Thomas Barton-Humphreys), narat de Victor Rebengiuc. Realizat în colaborare cu britanicii de la Off the Fence, producţia inedită a fost filmată pe parcursul unui an întreg şi prezintă frumuseţea sălbatică a României.

Mai multe detalii despre programul, surprizele şi invitaţii speciali ai primei ediţii TIFF Oradea vor fi anunţate în curând.

TIFF Oradea este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR) şi co-finanţat de Primăria Municipiului Oradea, prin Consiliul Local Oradea.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of