Film – Mamma Mia! O luăm de la capăt; Mamma mia! Here we go again – merită sau nu?

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Încă de la primele acorduri ale piesei Waterloo, cântată în premieră la concursul de televiziune Eurovision, în anul 1974, trupa Abba a cucerit publicul cu stilul lor inconfundabil. Din acel moment şi până în prezent, muzica suedezilor a continuat să încânte generaţii şi să adune fani de toate vârstele şi din toate colţurile lumii. Creatorii de film au fost şi ei atraşi de creaţiile Abba, muzica trupei fiind sursă de inspiraţie pentru realizarea unor filme muzicale cu mare succes la public.

Un nou musical, inspirat de legendara trupă, a fost lansat de curând pe marile ecrane, având în distribuţie nume mari de la Hollywood: Amanda Seyfried, Lily James, Andy Garcia, Pierce Brosnan, Colin Firth, Stellan Skarsgård, Julie Walters, Christine Baranski, Meryl Streep, Hugh Skinner, Josh Dylan, Jeremy Irvine, Cher, Dominic Cooper, Alexa Davies, Jessica Keenan Wynn. Filmul a fost regizat de Ol Parker.

sursa video: youtube

Mamma mia: Here we go again (Mamma mia: O luăm de la capăt) este un film muzical, o comedie cu uşoare accente de dramă.

Din punct de vedere al imaginii, filmul se remarcă prin modalitatea foarte dinamică de realizare a unor scene. Încă de la început, totul este în mişcare; personajele, camera, totul se mişcă, fie în plan orizontal, fie prin folosirea zoom-ului. Începutul este în forţă, cu puţin prea mult dinamism, care poate distrage de la poveste şi muzică. Pe parcurs lucrurile se mai domolesc, atât cât să rămână totul dinamic dar şi cu suficientă profunzime.

Imaginile care sunt aduse în prim plan sunt în marea lor majoritate de o frumuseţe rară. Totul contribuie la crearea unei stări de bine. Decorurile elegante şi atmosfera generală duc cu gândul la vacanţă şi iubire.

Coloana sonoră este o încântare pentru cei care iubesc Abba. Muzica plină de antren sau dimpotrivă, cea tristă, creionează şi scoate în evidenţă perfect stările personajelor. Prin piesele alese excelent şi interpretările actorilor, se crează legătura cu publicul. În acest fel, cei din sala de cinema pot să empatizeze cu ceea ce se întâmplă pe marele ecran şi experienţa vizionarii filmului să fie mai mult decât un simplu spectacol vizual.

Din pleiada de actori şi de actriţe care fac parte din distribuţia Mamma mia: O luăm de la capăt este greu de ales cel sau cea mai bună, cel sau cea mai fermecătoare. Fiecare personaje are un moment demn de luat în seamă, prin care îi este subliniată personalitatea. Pentru acest aspect, creatorii merită toate laudele, pentru performanţa de a scoate în evidenţă anumite trăsături de caracter fără a insista prea mult pe dramă sau dialoguri fără mare impact.

Momentele pline de muzică şi dans sunt perfect completate de dialogurile amuzante şi replicile neaşteptate. Puţină teatralitate poate fi remarcată în câteva scene. Departe de a strica farmecul filmului, aceste momente (mai ales cel aproape de final) stârnesc hohote de râs. Pe tot parcursul derulării Mamma mia: O luăm de la capăt, fazele foarte amuzante apar pe neaşteptate şi reuşesc să distreze la maxim.

Chiar dacă muzica şi buna dispoziție predomină în film, nici drama nu a fost trecută cu vederea. În toată povestea plină de veselie şi „joie de vivre” se poate simţi şi emoţie, puţină tristeţe chiar, dar perfect dozate, cât să se păstreze aura de film uşor, făcut pentru divertisment.

Mamma mia: O luăm de la capăt este un film care nu trebuie ratat de fanii Abba. Având în vedere că este o comedie reuşită şi un musical bine făcut, merită văzut, chiar de mai multe ori, de oricine.

Scris de: Alieta Pojar

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of