Prima ediţie TIFF Oradea va aduce iubitorilor de film românesc un program plin de premiere

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Prima ediţie TIFF Oradea se va desfăşura în perioada 7 – 9 septembrie. Organizatorii promit iubitorilor de film românesc un program încărcat de premiere şi noutăţi de toamnă. Şapte filme încă nelansate în cinema vor sosi la Oradea alături de o parte din autorii şi protagoniştii lor. Pe lângă acestea, publicul are şansa de a vedea alte filme româneşti recente apreciate în festivalurile internaţionale.

În program se află cel mai recent film al lui Florin Şerban, Dragoste 1. Câine, a cărui premieră internaţională a avut loc pe 13 august în Competiţia oficială a Festivalul Internaţional de Film de la Sarajevo. Avându-i în rolurile principale pe Cosmina Stratan şi Valeriu Andriuţă, filmul care deschide Trilogia Dragostei spune povestea unui pădurar singuratic, a cărui existenţă este dată peste cap de o femeie pe care o găseşte în pădure.

Dragoste 1. Câine

Documentarul Popeasca, un omagiu adus regretatei actriţe Stela Popescu, va fi pentru prima oară proiectat pe ecran mare în cadrul TIFF Oradea. Realizat dintr-un colaj de materiale audio-vizuale din 1958 şi până în prezent, care include numeroase imagini din arhiva Televiziunii Române, precum şi înregistrări din arhiva personală a actriţei, filmul biografic regizat de Stanca Radu, nepoata Stelei Popescu, este dezvăluirea sensibilă a unei vieţi dedicate scenei.

Popeasca

Deja anunţată, una dintre premierele româneşti mult-aşteptate de la TIFF Oradea va fi şi proiecţia celui mai nou film lui Radu Jude, Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari, laureat cu Marele Premiu la Festivalul de Film de la Karlovy Vary şi propunerea României pentru nominalizările la categoria „Cel mai bun film străin” la Premiile Oscar 2019.

Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari

Marele câştigător al Ursului de Aur la Berlin, Nu mă atinge-mă!, debutul în lungmetraj al regizoarei Adina Pintilie, una din proiecţiile sold-out de la TIFF, ajunge şi la Oradea. O explorare şocantă a ideii de intimitate şi a nevoii umane de contact autentic, filmul testează graniţa dintre ficţiune, documentar şi artă vizuală.

Nu mă atinge-mă!

De un debut foarte bun a avut parte în 2018 şi Andrei Creţulescu cu Charleston, un cocktail pop condimentat cu umor negru şi melodramă, care s-a bucurat de o premieră mondială în competiţia oficială de la Locarno 2017.

Printre surprizele primei ediţii TIFF Oradea se numără debutul în regie al actorului Vlad Zamfirescu, Secretul fericirii, o comedie cinică plină de răsturnări de situaţie care vor ţine publicul cu sufletul la gură.

După premiera din TIFF, Dacii liberi, regizat de Andrei Gorgan şi Monica Lăzurean Gorgan, se va bucura de o proiecţie specială la Oradea. Filmul redă cele mai controversate subiecte ale momentului legate de naţionalism şi surprinde intrigile iscate în comunităţile de dacologi cu viziuni diferite.

Câştigător al Premiului Zilelor Filmului Românesc pentru debut în 2013 (O lună în Thailanda) şi autorul comediei populare Două lozuri, Paul Negoescu aduce pe ecrane Povestea unui pierde-vară, o comedie dulce-amară despre situaţiile dificile în care ne-aruncă uneori dragostea, filmată pe străzile Bucureştiului, cu Alexandru Papadopol în rolul principal.

Tot despre iubire şi provocările ei vorbeşte filmul de debut al regizorului Bogdan Theodor Olteanu, Câteva conversaţii despre o fată foarte înaltă. Avându-le pe actriţele Silvana Mihai şi Florentina Năstase în rolurile principale, filmul prezintă încercarea de a construi din bucăţi începutul unei poveşti de dragoste care pe măsură ce se conturează se loveşte de obstacole greu de depăşit.

Câteva conversaţii despre o fată foarte înaltă.

O tandră meditaţie despre condiţia umană şi efemeritate, Licu, o poveste românească (r. Ana Dumitrescu) a fost distins cu Marele Premiu la Festivalul DOK Leipzig şi vine la Oradea, imediat după lansarea oficială din cinema, programată pentru finalul lunii august.

Un alt documentar plin de emoţie, care va face deliciul orădenilor, este şi Caisă (r. Alex Mavrodineanu), povestea relaţiei dintre un antrenor de box şi un tânăr sportiv foarte talentat, dar a cărui carieră e pusă sub semnul întrebării.

Caisă

Mai multe detalii despre biletele, evenimentele şi invitaţii speciali ai primei ediţii TIFF Oradea vor fi anunţate în curând.

TIFF Oradea este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR) şi co-finanţat de Primăria Municipiului Oradea, prin Consiliul Local Oradea.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x