Competiţiile şcolare naţionale se vor desfăşura pe baza unei noi metodologii-cadru

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Locuri suplimentare pentru etapa naţională a olimpiadelor;
Posibilitatea de transfer a locurilor suplimentare naţionale neocupate la un alt an de studiu;
Stabilirea unui punctaj minim pentru a participa la etapa naţională a olimpiadei.

Un element de noutate inserat în noua metodologie-cadru este acordarea unui număr sporit de locuri suplimentare pentru etapa naţională a olimpiadelor, la toate disciplinele. Astfel, numărul participanţilor la etapa naţională este de 90 elevi/an de studiu pentru olimpiadele de la disciplinele matematică, informatică, fizică, chimie, biologie şi 70 elevi/an de studiu la celelalte olimpiade care se organizează în toate judeţele şi sectoarele municipiului Bucureşti. Se califică, la etapa naţională, cei 47 de câştigători ai etapei judeţene – din cele 41 de judeţe şi şase sectoare ale municipiului Bucureşti – la care se adaugă 43, respectiv 23 locuri suplimentare/an de studiu, conform ierarhiei din clasamentul naţional.

De asemenea, este specificată posibilitatea de transfer a locurilor suplimentare neocupate de la un un an de studiu la un alt an de studiu. În cazul în care locurile suplimentare nu se ocupă, acestea pot fi transferate la alt an de studiu, în limita unui procent de maximum 50% din locurile suplimentare, fără a se depăşi, la etapa naţională, 110 locuri pentru olimpiadele de la disciplinele matematică, informatică, fizică, chimie, biologie, respectiv 85 pentru celelalte olimpiade.

Un alt element în noua metodologie-cadru stabileşte un punctaj minim pentru a participa la etapa naţională a olimpiadei. Pentru a se califica la etapa naţională, participanţii trebuie să obţină un punctaj cel puţin egal cu 40% din punctajul maxim posibil de obţinut la etapa judeţeană/ de sector. În cazul în care, la nivelul judeţului/sectorului, nu există participanţi care să întrunească această condiţie, locurile astfel disponibilizate pot fi adăugate locurilor suplimentare.

De asemenea, se stabileşte că, de regulă, etapa naţională a olimpiadelor se desfăşoară în universităţile de stat din România, pentru ca olimpicii să ia contact cu facilităţile de nivel european oferite de către universităţile româneşti.

S-a mai decis ca evaluarea lucrărilor elevilor participanţi la etapa judeţeană a olimpiadelor şcolare să aibă loc fie în alt judeţ (judeţul evaluator) decât cel în care a fost susţinută proba (judeţul de origine), fie la Comisia Centrală a Olimpiadei.

Alt element care face diferenţa în comparaţie cu reglementările precedente este reprezentat de dublarea alocărilor financiare pentru elevii şi profesorii prezenţi la etapa naţională a olimpiadelor şcolare, de la 50 lei/persoană/zi la 100 lei/persoană/zi pentru serviciile de masă şi cazare.

Totodată, în premieră, este prevăzută plata cadrelor didactice implicate în organizarea şi desfăşurarea olimpiadelor, etapa naţională. Aceasta se va face în cuantum identic cu plăţile practicate pentru evaluarea naţională şi examenul naţional de bacalaureat în anul şcolar respectiv, cu excepţia evaluatorilor, ale căror remuneraţii sunt dublate comparativ cu tarifele practicate pentru evaluarea lucrărilor de la EN/examenul de bacalaureat.

Noua Metodologie-cadru privind organizarea şi desfăşurarea competiţiilor şcolare naţionale a fost aprobată de Valentin Popa, Ministrul Educaţiei Naţionale. Ordinul de ministru care aprobă noua metodologie va putea fi consultat în Monitorul Oficial.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of