Infecţia cu virusul West Nile a provocat decesul a şase persoane

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Şase persoane şi-au pierdut viaţa în urma infectării cu virusul West Nile. Trei dintre decese s-au înregistrat în Bucureşti şi câte unul în judeţele Iaşi, Galaţi şi Covasna.

Conform datelor furnizate de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control a Bolilor Transmisibile, din data de 2 mai 2018 şi până în prezent, au fost înregistrate 56 cazuri de meningite/ meningo-encefalite cauzate de infecţia cu virus West Nile, fiind înregistrate şase decese.

Judeţele în care s-au raportat îmbolnăviri sunt: Dolj 12, Iaşi 10, Bucureşti 8, Olt şi Teleorman câte 4, Galaţi şi Ilfov câte 3, Brăila şi Giurgiu câte 2, Bacău, Tulcea, Bihor, Botoşani, Vrancea, Covasna, Mehedinţi şi Satu Mare câte 1 caz. Specialiştii consideră că acestea sunt cazuri sporadice şi nu e vorba de o epidemie, iar creşterea înregistrată este cauzată de perioada excesiv de ploioasă care a făcut dificilă distrugerea tânţarilor.

Conform datelor sistemului de supraveghere al meningitelor/ meningoencefalitelor produse de virusul West Nile, implementat după epidemia din anul 1996, situaţia din acest moment este comparabilă cu cea înregistrată în anii precedenţi, informează Ministerul Sănătăţii. Astfel, în anul 2017, la data de 30 august se înregistrau 16 cazuri depistate şi 6 decese, iar în 2016, până la încheierea perioadei de supraveghere în 30 septembrie, au fost înregistrate 80 de cazuri şi 8 decese.

Autorităţile au precizat faptul că pentru a elimina riscul de transmitere prin transfuzii, în toate centrele de transfuzii din ţară s-au luat măsuri de siguranţă. Sângele este testat suplimentar, astfel încât să poată fi depistată eventuala prezenţă a virusului în sângele recoltat. De asemenea, Ministerul Sănătăţii recomandă autorităţilor administraţiei publice locale să intensifice măsurile de dezinsecţie în localităţi pentru a preveni răspândirea infecţiei cu virus West Nile.

Infecţia cu virusul West Nile nu se transmite de la om la om, ci doar prin înţepătură de țântar. Circa 80% din persoanele infectate nu prezintă simptome, însă în cazul în care identificaţi semnele şi simptomele de mai jos, specialiştii în sănătate publică vă recomandă să vă prezentaţi la cel mai apropiat cabinet medical:

● Febră;

● Durere de cap intensă;

● Dureri musculare;

● Vărsături;

● Erupţii cutanate.

În cazurile severe, complicate care afectează cel mai frecvent persoanele peste 60 de ani cu afecţiuni cronice (cancer, diabet, hipertensiune, boală renală cronică), pot apare şi alte simptome:

● Rigiditate a gâtului;

● Sensibilitate crescută la lumină;

● Convulsii;

● Frisoane;

● Oboseală cronică;

● Slăbiciune musculară.

Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei mai multe măsuri de protecţie:

● Evitarea expunerii la ţânţari, îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi;

● Utilizarea substanţelor repelente de ţânţari;

● Montarea de plase la ferestrele locuinţelor pentru a împiedica pătrunderea ţânţarilor;

● Limitarea deplasărilor zonelor cu multă vegetaţie şi umiditate ridicată (parcuri, păduri, ape stătătoare etc.);

● Asigurarea măsurilor de desecare a bălţilor cu apă din jurul gospodăriilor;

● Îndepărtarea recipientelor/obiectelor care favorizează acumularea apei şi a gunoiului menajer.

Nu există vaccin sau tratament antiviral specific.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of