Lucrări de consolidare în valoare de 18.000.000 lei, la depozitul neconform de deşeuri de la Pata Rât

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Noi lucrări ce vizează proiectarea şi execuţia unor lucrări de consolidare la depozitul neconform de deşeuri de la Pata Rât au fost anunţate de Consiliul Judeţean Cluj. Acestea se vor derula pe parcursul a maxim 12 luni, din care trei luni reprezintă perioada de proiectare iar celelalte nouă luni sunt destinate executării lucrărilor de consolidare.

Astfel, autorităţile au precizat că lucrările vor viza stabilizarea depozitul pe zona de sud-est, cu zid de sprijin la baza depozitului, prin consolidarea cu piloţi. Totodată, va avea loc modificarea pantei taluzului şi amenajarea unui drum tehnologic, capabil să suporte încărcările mari, date de utilajul greu de forare şi de transportul materialelor de construcţii. De asemenea, va avea loc decolmatarea pârâului Zapodie şi lucrări de consolidare a malului stâng al acestuia, totalitatea acestor operaţiuni având ca principal scop protejarea depozitului de deşeuri şi împiedicarea poluării pârâului Zapodie.

Astfel, întreaga zonă afectată de alunecare, situată pe latura sudică a depozitului şi pe o lungime de aproximativ 300 de metri pe latura estică, precum şi zona stabilă în prezent de pe latura estică a depozitului vor fi consolidate prin execuţia unui zid de sprijin din beton armat, cu o lungime totală de 700 de metri. Acesta va fi fundat pe două şiruri paralele şi alternative din piloţi foraţi la adâncimea de 10 cm, cu diametrul de 600 de mm. Înălţimea zidului va fi de 3.5 m, acesta fiind prevazut cu o consolă în partea din amonte cu rol de suport al canalului pluvial.

Canalul pluvial va fi săpat în stratul de pământ compactat sprijinit de consola zidului, urmând ca apa pluvială colectată de canal să fie evacuată printr-un sistem ce va traversa zidul prin partea inferioară, printr-un tub de beton. De acolo, apa va fi deversată printr-o zonă consolidată, în râul Zapodie.

„Este un pas extrem de important pentru finalizarea închiderii rampei de la Pata Rât, determinat de situaţia din teren, cea care a impus luarea de măsuri concrete şi adecvate. În cursul săptămânii viitoare voi emite ordinul de începere a lucrărilor, astfel încât operaţiunile să demareze iar finalizarea închiderii rampei să succeadă cât mai rapid”, a declarat domnul Alin Tişe, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj.

Operaţiunile au o valoare totală de circa 18.000.000 lei şi vor fi executate de către Asocierea S.C. Nord Conforest S.A. – S.C. Finara Consult S.R.L. – S.C. Interdevelopment S.R.L.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x