EvenimenteŞtiri

Cele mai bune scurtmetraje ale ultimului an se vor putea viziona la Nuits en Or

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

O selecţie cu cele mai bune scurtmetraje ale ultimului an va fi prezentată, începând de sâmbătă, 22 septembrie, la cinema Victoria din Cluj-Napoca. Nuits en Or, programul iniţiat de Académie des César, ajunge pentru prima oară în România printr-un parteneriat derulat cu Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR).

Timp de trei zile, din 22 în 24 septembrie, scurtmetraje având în palmares prestigioase premii precum Oscar, Goya, Bafta sau Magritte vor rula în şase părţi distincte. Toate filmele sunt subtitrate în limba română.

Clujul este unul dintre cele 16 oraşe europene incluse anul acesta în Nuits en Or. În selecţia din 2018 au fost incluse 33 de scurtmetraje, fiecare dintre ele premiate de către academiile de film din ţara de origine a producţiei sau în cele mai importante competiţii naţionale dedicate cinematografiei. Fie că sunt scurtmetraje de ficţiune, animaţie sau documentare, filmele impresionează prin calitatea lor şi pot fi excelentele prilejuri pentru public de a descoperi viitori mari regizori. În ultimii ani, România a fost şi ea prezentă în selecţie, fiind reprezentată în programul european de filmul câştigător al Premiului Gopo pentru Cel Mai Bun Scurtmetraj.

Prima seară la Nuits en Or programează, începând cu ora 17:30, respectiv 20:00, două calupuri distincte de scurtmetraje. Printre ele, câştigătorul premiului David di Donatello al Academiei Italiene de Film, Bismillah, povestea unei fetiţe emigrante aflată ilegal în Italia, Scris/Nescris al regizorului Adrian Silişteanu, câştigătorul #Gopo2018 dar şi al unei nominalizări pentru cel mai bun scurtmetraj european, şi The Silent Child, scurtmetrajul inspirat din fapte reale pentru care regizorul Chris Overton a fost răsplătit anul acesta cu premiul Oscar.

Duminică, 23 septembrie, la acelaşi cinema Victoria, proiecţiile vor începe la ora 17:30, oferind cinefililor şansa de a vedea în premieră scurtmetraje din zone cinematografice mai puţin explorate de publicul românesc. Producţii din Senegal, Islanda, Lituania sunt completate de câştigătorul Premiului Academiei de Film Hellenic 2018, filmul Copa-Loca (r. Christos Massalas), şi cel mai bun scurtmentraj elveţian al anului, Facing Mecca de Jan-Eric Mack.

Ultima seară include nu mai puţin de 11 scurtmetraje, programate în două programe, de la ora 17:30, respectiv 20:00. De neratat, Madre (r. Rodrigo Sorogoyen), care în doar 18 minute reuşeşte să stârnească în spectator cele mai mari temeri ale unui părinte, animaţia câştigătoare a premiului Lola 2017, Pix (r. Sophie Linnenbaum) şi Cowboy Dave, un fals Western excelent realizat de Colin O’Toole care i-a şi adus acestuia un premiu BAFTA.

Biletele pentru proiecţiile din cadrul Nuits en Or costă 13 lei pentru un calup de scurtmetraje, exitând şi varianta de pachet la 30 de lei pentru trei calupuri distincte. Acestea pot fi achiziţionate de pe site-ul www.cinemavictoria.ro.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x