Ziua Mondială Alzheimer va fi marcată la Cluj-Napoca şi Dej printr-o serie de evenimente

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Vineri, 21 septembrie, Ziua Mondială Alzheimer va fi marcată la Cluj-Napoca şi Dej printr-o serie de activităţi. Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (D.G.A.S.P.C) Cluj organizează aceste evenimente, menite să sensibilizeze comunitatea clujeană şi instituţiile abilitate cu privire la problematica bolii Alzheimer, dar şi să promoveze serviciile oferite în acest sens de către instituţie.

Astfel, Consiliul Judeţean Cluj a anunţat, pentru joi 20 septembrie 2018, începând cu ora 10:00, o masă rotundă la sediul D.G.A.S.P.C Cluj, unde specialişti din cadrul instituţiei, împreună cu reprezentanţi din toate primăriile judeţului vor analiza starea actuală a sistemului de servicii oferite persoanelor afectate de boala Alzheimer. Se va discuta despre importanţa diagnosticării precoce, educarea aparţinătorilor, măsuri concrete de prevenţie în sensul sporirii controlului asupra factorilor de risc, dar şi despre suportul acordat familiilor acestora.

Activităţile de Ziua Mondială Alzheimer vor continua vineri, 21 septembrie, în cadrul campaniei „Aminteste-ţi de mine!”, atunci când, în municipiile Cluj-Napoca şi Dej, se va organiza o campanie gratuită de testare a memoriei.

Proiectul „Cafeneaua Alzheimer” se va desfăşura în acest an în două locaţii din Cluj-Napoca, situate atât pe strada Napoca nr. 10, cât şi pe strada Stephan Ludvig Roth nr. 5 unde, în intervalul orar 10:00 – 12:00, se va testa gratuit memoria şi vor avea loc grupuri de discuţii pe problematica Alzheimer, între persoane adulte cu vârsta peste 45 de ani şi psihologi din cadrul Centrului Comunitar Judeţean Cluj.

De asemenea, cu sprijinul reprezentanţilor D.G.A.S.P.C. Cluj, Locuinţe Protejate Cîţcău şi în colaborare cu Primăria Municipiului Dej, dejenii îşi vor putea testa gratuit memoria la sediul Centrului de Servicii Sociale Dej din strada Regina Maria nr. 26 – parterul Policlinicii, în intervalul orar 10:00 – 14:00. Vor avea loc sesiuni de testare efectivă precum şi grupuri de discuţii pe problematica Alzheimer, între persoane adulte şi psihologi din cadrul D.G.A.S.P.C.

Demenţa de tip Alzheimer se caracterizează prin dezvoltarea a numeroase deficite cognitive cu deteriorarea memoriei, tulburări de limbaj, deteriorarea capacităţii de a desfăşura activităţi motorii, dificultatea sau chiar incapacitatea de a recunoaşte obiectele, dificultăţi în planificare şi organizare la persoana afectată.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of