Campania door to door de informare și vaccinare ROR a continuat în luna septembrie

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Campania de informare și vaccinare ROR a continuat în luna septembrie în județul Mehedinți, printr-o serie de acțiuni care au avut loc în localităţile Strehaia şi Plopi, a anunţat Ministerul Sănătății.

Astfel, la Liceul Tehnologic “Matei Basarab” din Strehaia a fost organizat un centru de informare pentru părinți privind beneficiile vaccinării și un centru de vaccinare, unde medicii de familie din localitate, împreună cu medici voluntari, au consultat și vaccinat copiii. De asemenea, echipe formate din personalul Direcției de Sănătate Publică împreună cu asistenții medicali comunitari şi școlari și medicii de familie pe listele cărora figurează copii restanțieri la vaccinare ROR au vizitat peste 164 de familii din Strehaia și 46 de familii din localitatea Plopi. În urma acestor acțiuni, au fost vaccinați peste 90 de copii.

„Trebuie să ne asigurăm că fiecare copil din România beneficiază de protecție împotriva bolilor ce pot fi prevenite, cum ar fi pojarul. Cea mai bună metodă de prevenție este vaccinarea. Atunci când părinții cunosc beneficiile dovedite ale vaccinării, decid să-și vaccineze gratuit copiii la medicul de familie. Din experiența pe care UNICEF o are atât pe plan local, cât și internațional, știm că este posibil să creștem numărul copiilor vaccinați prin campanii de recuperare realizate în parteneriat cu Ministerul Sănătății, reprezentați ai comunităților, dar și specialiști cum ar fi asistenții medicali și mediatorii sanitari” a declarat Gabriel Vockel, Reprezentantul Adjunct al UNICEF în România.

În urma campaniei desfășurate în cele două comunități din județul Mehedinți, rata de acoperire vaccinală a crescut în interval de o lună, astfel:

În Strehaia, rata de vaccinare era de 11.3 % la 1 septembrie și a crescut până astăzi la 60%. În urma campaniei de la Strehaia, autorităţile preconizează că rata de vaccinare o să crească până la peste 90%. În satul Plopi, comuna Tamna, rata de vaccinare înregistrată la 1 septembrie era de 6.9% și a crescut la 97 %.

Participant la campanie, Dr. Miljana Grbic, de la Biroul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii România (OMS), a declarat: „Rujeola este extrem de contagioasă iar virusul continuă să se răspândească în România. Ca să oprim răspândirea rujeolei și să prevenim alte epidemii, cel puțin 95% dintre copii care pot fi vaccinați trebuie aduși la medic. Riscul izbucnirii unei epidemii crește cu fiecare persoană care ratează o vaccinare de rutină. Ca să prevenim îmbolnăvirile și focarele în rândul copiilor, părinții trebuie informați despre beneficiile vaccinării și trebuie să urmeze sfatul medicului de familie privind vaccinarea copiilor cu toate vaccinurile de rutină, conform calendarului național de vaccinare.”

Sesiunile de informare şi vaccinare ROR sunt organizate de Ministerul Sănătății, în parteneriat cu Organizația Mondială a Sănătății și UNICEF. Echipe de specialiști formate din medic de familie, medic epidemiolog și psiholog prezintă părinților informații cu privire la beneficiile vaccinării și riscurile nevaccinării și răspund întrebărilor adresate de părinți.

„Așa cum am promis, vom continua campaniile door to door în cât mai multe comunități din țară. Campania de la Strehaia este un exemplu practic care poate fi replicat în județele din Sud-Vestul României. Acest gen de acțiuni trebuie realizate la nivelul întregii țări. Fiecare copil care intră în contact cu rujeola o poate transmite celor care nu sunt protejați, inclusiv copii prea mici pentru a fi vaccinați sau copii care nu pot fi vaccinați din cauza unor condiții medicale preexistete. Alegând vaccinarea, părinții protejează nu doar sănătatea copiilor lor, ci contribuie şi la protejarea altor copii care nu pot fi vaccinați”, a declarat Sorina Pintea, Ministrul Sănătății.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of