Acțiuni de deratizare şi dezinsecţie în luna octombrie, la Cluj

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Pe tot parcursul lunii octombrie, o nouă acţiune de deratizare şi dezinsecţie, pe domeniul public și privat, va fi efectuată de Primăria Cluj-Napoca. Aceasta se va desfăşura între orele 21:00 – 06:00. În cazul condiţiilor meteorologice nefavorabile, durata prevazută se va decala și/sau prelungi.

Produsele folosite în acțiunea de deratizare şi dezinsecţie sunt K-OTHRINE PROFI EC 250 substanță pentru combaterea adulților, inclusiv a speciei Aedes Albopictus, responsabilă pentru răspândirea virusului Zika și BIOPREN 50 LML – produs insecticid special conceput pentru combaterea țânțarilor aflați în stadiul de larvă. Produsele sunt avizate de Ministerul Sănătății – Comisia Natională a Produselor Biocide, fac parte din grupele Xn (nocive, grupa III de toxicitate) respectiv Xi (iritante, grupa IV de toxicitate) de toxicitate și se regăsesc în Registrul Național al produselor biocide avizate pentru profilaxia sanitar umană. În caz de ingerare accidentală, se aplică tratament simptomatic la Spitalul de Urgență Cluj.

Pentru eficienţă, se recomandă tuturor cetăţenilor, asociaţiilor de locatari/proprietari, agenţilor economici şi instituţiilor de pe raza municipiului Cluj-Napoca, să efectueze tratamente de deratizare şi dezinsecţie în subsoluri, casa scării de la blocuri, depozite de anvelope uzate etc. în această perioadă.

De asemenea, în această perioadă, până în 15 octombrie 2018, Primăria Cluj-Napoca a anunţat că va efectua o acţiune de deratizare pe domeniul public al municipiului Cluj-Napoca. Acţiunea se va desfăşura între orele 08:00 şi 16:00. În cazul în care nu va fi posibilă desfăşurarea acţiunii de deratizare din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, durata acesteia se va decala.

Deratizarea va fi efectuată cu produsele BRODIFACOUM și/sau BROMODIALONE – special concepute pentru combaterea rozătoarelor. Acesta este avizat de Ministerul Sănătăţii, Comisia Naţională a Produselor Biocide, face parte din grupele Xi şi Xn de toxicitate şi se regăsesc în Registrul Naţional al Produselor Biocide avizate pentru profilaxia sanitar umană.

În caz de ingerare accidentală, antidotul este Vit. K 1 şi se găseşte la Spitalul de Urgente Cluj.

Deratizarea reprezintă un complex de măsuri aplicate de toţi factorii interesaţi pentru reducerea substanţială a populaţiei de şoareci şi şobolani şi menţinerii acestora la un nivel numeric redus. Combaterea rozătoarelor are un rol deosebit de important, deoarece acestea constituie un pericol permanent de îmbolnăvire (boli bacteriene, virotice şi parazitare), atât a populaţiei cât şi a animalelor, precum şi pierderi economice (poluare, distrugere materială etc.)

Legislaţia în vigoare stipulează în mod clar importanţa şi periodicitatea lucrărilor de deratizare, precum şi consecinţele neefectuării acestora.

Aceste acțiuni se desfăşoară în conformitate cu prevederile legale: Legea 101/2006 a serviciului de salubrizare a localităţilor (republicată); Ordinul nr. 119 din 2014 pentru aprobarea normelor de igienă şi sănătate publică privind mediul de viaţă al populaţiei; Regulamentul de organizare și funcționare a serviciului public de deratizare, dezinsecție și dezinfecție din municipiul Cluj-Napoca, aprobat prin HCL nr. 350/2015.

Activitățile sunt realizate de firma S.C. CORAL IMPEX S.R.L., conform contractului de delegare a gestiunii serviciului de deratizare, dezinsecţie şi dezinfecţie încheiat cu municipiul Cluj-Napoca.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x