Lacrimosa, spectacol de Luminație, în Cimitirul Central din Cluj-Napoca

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Joi, 1 noiembrie, de la ora 18:00, în Cimitirul Central din Cluj-Napoca va avea loc Lacrimosa, concertul de operă devenit deja o tradiție de Luminație (așa cum este cunoscută Ziua Morților în Ardeal). Organizat, pentru al patrulea an consecutiv, de Ordinul Arhitecților din România – Filiala Transilvania (OART), în cadrul proiectului Scena Urbană, concertul este susținut de orchestra și corul ”Opera Group Project”, sub bagheta dirijorului Vlad Eniu și în regia Inei Hudea.

“Lacrimosa e un spectacol-rugăciune, e lacrimă și lumină pentru sufletul celor adormiți. Lacrimosa e pioasă și caldă amintire, candelă de veghe pe drumul Mântuirii. Lacrimosa e corul vocilor de aici pentru cei dragi de dincolo“, spune Ina Hudea, profesor al Academiei de Muzică “Gheorghe Dima” și regizorul acestui spectacol.

”Ziua Morţilor, sau Luminaţia, este o zi de celebrare care implică întreaga comunitate. Fiecare dintre noi avem o poveste. O poveste ale cărei detalii sunt piesele puzzle-ului nostru: cine suntem și de unde venim, ce și pe cine am iubit, prieteniile pe care le-am hrănit, în ce fel am ajutat lumea să fie (măcar) puțin mai înțeleaptă, sau mai bună. Mii de alte povești, ale unor oameni, contemporani sau nu, povești din care poate facem și noi parte, ne aduc uneori împreună, în cimitir. Da, este un spațiu care trezește emoții dintre cele mai diverse, dar asta pentru că e un spațiu parțial necunoscut, încărcat de simboluri. Lacrimosa este un alt fel de a descoperi un loc al emoției, al istoriei și poveștilor, într-o zi dedicată până la urmă acestor povești și comunității din care ele provin”, explică arh. Daniela Maier, coordonator al proiectului.

Momentul va fi continuat, în data de 3 noiembrie, de la ora 11:00, cu un tur ghidat prin cimitir, susţinut de istoricul prof. Vladimir-Alexandru Bogosavlievici. Turul are la bază hărțile inedite realizate de arhitecții inițiatori ai acestui eveniment.
”La primul eveniment desfășurat de Scena Urbană în Cimitirul Central – Requiem, am început conturarea unor hărți cu personalități importante din diferite domenii: scriitori, artiști, oameni de știință, politicieni, sportivi ce odihnesc în acest loc, alături de familiile și prietenii noștri. Am evoluat an de an în acest demers. Întocmirea hărților pentru Cimitirul Central continuă să fie o experiență inedită. Descopăr, împreună cu tinerii implicați în proiect, povești fascinante de viață, valori pe care ne dorim să le facem cunoscute comunității. Este în egală măsură greu și provocator să coordonez un demers care implică oameni din specialități, vârste și naționalități diferite”, recunoaște arh. Andrada-Diana Todea, coordonator Scena Urbană.

Lacrimosa – Concert, 1 noiembrie 2018, ora 18:00
Orchestra și corul: Opera Group Project;
Vlad Eniu – Dirijor, Pregătirea muzicală;
Ina Hudea – Regia artistică;
Balerini: Ianc Florin, Rîpă Alin, Diana Groza, Antonia Indrei, Iuliana Dane, Polina Stănescu, Oana Siminic, Viorica Bogoi, Delia Gollner, Ioana Cristina Terebesy, Liviu Har, Sebastian Vlad;
Coregrafia: Sebastian Vlad.

Repertoriu:
Anton Pann | Tatăl nostru – Alexandru Mânzat acompaniat la nai de Radu Dinescu;
Giuseppe Verdi | Requiem: Introit;
J.Chr. Bach | Missa da Requiem and Miserere in B flat major: Lacrimosa;
Bach / Gounod | Ave Maria;
Wolfgang A. Mozart | Requiem: Dies Irae , Lacrymosa;
F. P. Schubert | Ave Maria;
Luigi Cherubini| Requiem in C minor: Pie Jesu, Lacrimosa;
Pietro Mascagni | Cavalleria Rusticana (Intermezzo) : Lacrimosa.

”Lacrimosa” este un eveniment realizat de Ordinul Arhitecților din România – Filiala Transilvania, în cadrul proiectului ”Scena Urbană” – coordonat de arhitect Daniela Maier, preşedinte OART, cu sprijinul Primăriei și al Consiliului Local Cluj-Napoca.

Intrarea este liberă.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x