Johann Strauss Ensemble, din nou la Cluj-Napoca, în luna decembrie

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

De 14 ani, mii de spectatori din România se bucură de atmosfera sărbătorilor de iarnă pe ritmurile muzicii clasice vieneze, în interpretarea faimoasei orchestre Johann Strauss Ensemble, condusă de carismaticul dirijor Russel McGregor.

Tradiția continuă și în acest an, iar noul concert al muzicienilor austrieci, intitulat ”Vienna Magic – Christmas Edition”, va răsuna pe scenele mai multor orașe din țară, precum Brașov, Bistrița, Cluj-Napoca, Râmnicu-Vâlcea sau București. Spectatorii din Cluj se vor putea bucura de reprezentația specială a orchestrei Johann Strauss Ensemble, miercuri, 12 decembrie, la Opera Națională Română Cluj-Napoca, începând cu ora 19:00.

Lucrări muzicale ce aparțin marilor compozitori Johann Strauss I și II, compoziții de Franz Lehar, Karl Komzak, Julius Fucik, dar și temele de Crăciun create de Johann Sebastian Bach, sunt doar câteva dintre piesele muzicale din programul concertului ”Vienna Magic – Christmas Edition”, timp de două ore. Johann Strauss Ensemble încântă mii de spectatori din România, an de an, prin sunetul tipic austriac, virtuozitate, plus o picătură de umor, elemente care, de altfel, stau la baza succesului internațional al acestei orchestre de muzicieni de prim rang.

Atracția concertelor susținute de orchestra austriacă se datorează, în mare parte, magnetismului lui Russel McGregor, dirijor și prim-solist, deținător al unei viori fabricate de Carlo Giuseppe Testore în anul 1697, “sora mai mică” a celebrei viole a lui Wolfgang Amadeus Mozart. În acompaniamentul sau sub bagheta lui Russel McGregor, au performat artiști celebri din aria muzicii de operă, precum Luciano Pavarotti, Jose Carreras sau Ildiko Raimondi.

Întrucât concertele orchestrei Johann Strauss Ensemble sunt susținute, de fiecare dată, cu casa închisă, organizatorii le recomandă tuturor persoanelor interesate să își achiziționeze biletele din timp, online de pe bilete.ro, ticketnet.ro și biletmaster.ro sau de la Agenția Teatrală.

Prețurile biletelor variază în funcție de categoria de loc, după cum urmează:
● Cat. III – 80 lei;
● Cat. II – 120 lei;
● Cat. I – 150 lei.

Istoria orchestrei Johann Strauss Ensemble începe în anul 1985, când a fost fondată de către membri ai Bruckner Orchester din Linz. Grupul lucrează de atunci fără întrerupere la perfecționarea sunetului și stilului, adăugând piese noi și inovatoare repertoriului standard. Orchestra îi datorează o mare parte din evoluția profesională violonistului și dirijorului Russell McGregor, care s-a alăturat ansamblului în 2004. Respectând tradiția concertelor Strauss din secolul XIX, acesta dirijează în stilul Stehgeiger, adică din poziția de solist.

McGregor s-a născut în Oxford, dar a crescut în Melbourne, Australia, unde la vârsta de 7 ani a început să studieze vioara. Din 1992 Russell locuiește în Viena, iar din 1997 este concertmaestru și dirijor al orchestrei Palatului Schöbrunn. Încă de la început, Johann Strauss Ensemble a încercat să își dezvolte repertoriul într-un mod care combină numeroasele lucrări muzicale ale familiei Strauss cu compoziții noi. Orchestra acordă o importanță specială neutralizării tendinței de comercializare care este din ce în ce mai des asociată cu muzica vieneză. Faptul că sediul principal al JSE se află în Linz joacă un rol crucial în definirea personalității ansamblului, permițând grupului să combine stilul muzical al Austriei Superioare cu magia Vienei. Orchestra propune des colaborări unora dintre cei mai buni compozitori contemporani, special pentru a fi interpretate de JSE. Printre compozițiile deja realizate se numără aranjamente de Roland Neuwirth și Guido Mancusi, și piese de Werner Steinmetz și Manfred Kammerhofer.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of