Un nou proiect împotriva risipei alimentare, „Nu arunca Pâinea”, începe la Cluj

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Un nou proiect de responsabilizare socială, împotriva risipei alimentare – „Nu arunca Pâinea”, începe la Cluj.

Aruncăm, fiecare dintre noi, peste 22 kilograme de pâine și produse de panificație pe an. Cifra reprezintă 20% din cantitatea totală de mâncare pe care un român o risipește într-un an. Asta în timp ce mâncăm, în fiecare an, 96 de kilograme de pâine de persoană, cu mult peste media europeană, care este de 82 de kilograme pe an. Datele statistice arată faptul că suntem cei mai mari consumatori de pâine din Uniunea Europeană. Pâinea este pe primul loc pe lista preferințelor alimentare ale românilor.

În acest context, fabrica La Lorraine din Câmpia Turzii lansează campania de responsabilizare socială “Nu arunca pâinea”. Aceasta își propune să sensibilizeze opinia publică din România în privința necesității reducerii fenomenului risipei alimentare, în general, și în mod special pe segmentul panificației și al patiseriei. Acestei campanii i s-au alăturat nutriționistul Mihaela Bilic, chef Adrian Hădean, Ioana Macovenciuc (Prințesa Urbană) și jurnalistul Ovidiu Blag.

În continuarea campaniei, pe viitor, organizatorii au anunțat că își propun să găzduiască evenimente educative care să contribuie la diminuarea fenomenului risipei alimentare, să sponsorizeze proiecte independente cu obiective similare din categoria „Stop Food Waste”, să premieze inovațiile în domeniul rețetelor de panificație sau tehnologiilor pentru îmbunătățirea procesului de păstrare și reciclare, să ofere burse pentru tinerii care își doresc o carieră în domeniul siguranței alimentare.

Din 2019 va intra în vigoare legea privind risipa alimentară. Suntem pregătiți să implementăm noile măsuri? Cum va afecta această lege industria de panificație? Acestea sunt doar o parte întrebările care își vor primi un răspuns în cadrul dezbaterilor organizate în campania “Nu arunca pâinea”.

La nivel global, pâinea este al treilea produs în topul alimentelor aruncate la gunoi. Olandezii mănâncă 450.000 de pâini pe zi, iar 80% din deșeuri reprezintă pâinea irosită, ceea ce duce la pierderi de peste 400 milioane euro. În Germania, 90% din populație consumă pâine zilnic, dar sunt risipite 1.7 milioane de tone pâine/an, ceea ce duce la 2.46 milioane tone de emisii de gaze cu efect de sera.

Conform datelor Food Waste România, fiecare român risipește 110 kg de mâncare în fiecare an, adică 353 de grame de hrană pe zi. Cu banii cheltuiți pentru mâncarea risipită într-un an, un român ar putea face nouă plinuri de benzină. Per total, aproximativ 30% din toate produsele din România ajung la coşul de gunoi sau sunt irosite în fiecare an. Această cantitate, adică 2.55 de milioane de tone de produse alimentare, corespunde cu încărcătura a 127.500 de tiruri aliniate în coloană din Bucureşti până în Munchen.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of