Spectacole în An Centenar la Cluj-Napoca; Programul evenimentelor de 1 Decembrie 2018

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Ziua Națională din Anul Centenarului va fi sărbătorită la Cluj-Napoca prin evenimente cultural-artistice și activități comemorative, care se vor desfășura pe parcursul a două zile (30 noiembrie și 1 Decembrie 2018), în mai multe locuri din zona centrală: Piața Mihai Viteazul, Piața Avram Iancu, Piața Unirii, pe Bulevardul Eroilor și la Cinema Florin Piersic.

Manifestările încep vineri, 30 noiembrie, cu dezvelirea statuilor Mitropolitului Bartolomeu Anania, a Episcopului Nicolae Ivan și a Cardinalului Iuliu Hossu, personalități marcante în istoria Clujului.

Programul din 30 noiembrie în punctul zero al orașului – Piața Unirii – va cuprinde un spectacol dedicat Centenarului, care include: workshop-uri pentru copii la Căsuța lui Moș Crăciun, spectacolul Centenarul și Patinoarul #ÎMPREUNĂ – cântece patriotice interpretate de copiii de la Clubul Vedetelor și o horă a Unirii pe gheață, urmate de concertul Blue Velvet, în cadrul Târgului de Crăciun Cluj-Napoca.

Tot în 30 noiembrie începe la Cinema Florin Piersic, Centenarul Filmului Românesc, care include trei proiecții în cele două zile de evenimente. Filmul Pintea va fi primul difuzat în acest cadru vineri, 30 noiembrie de la ora 20:30, în prezența maestrului Florin Piersic.

Următoarele proiecții, de Ziua Națională vor fi: filmul documentar “Marea Unire, România la 100 de ani”, o producție Agerpress și Moromeții 2.

Intrarea este liberă, iar biletele pot fi rezervate gratuit, online, în limita locurilor disponibile, accesând: http://bit.ly/FilmRomanesc.

● În data de 1 Decembrie 2018, Instituția Prefectului județul Cluj, Primăria municipiului Cluj-Napoca și Divizia 4 Infanterie „Gemina” deschid manifestările dedicate Zilei Naționale prin depuneri de coroane la statuia ecvestră a lui Mihai Viteazul, de la ora 09:00. Apoi, în Piața Avram Iancu, începând cu ora 10:30, va avea loc ceremonia oficială și defilarea cu tehnică militară și de intervenție. Ceremonia se va încheia cu un spectacol de culoare (confetti și artificii de zi).

Primăria Cluj-Napoca organizează în 1 Decembrie 2018, de la ora 12:00, în Sala de Sticlă a Primăriei, simpozionul „Clujul Universitar și Marea Unire”. În cadrul acestuia va fi inaugurată o expoziție de fotografii istorice, realizată în parteneriat cu Biblioteca Academiei Române Cluj-Napoca, Universitatea ”Babeș-Bolyai”, Muzeul de Istorie al Universității ”Babeș-Bolyai”, Direcția Județeană a Arhivelor Naționale Cluj, Biblioteca Centrală Universitară ”Lucian Blaga” Cluj-Napoca. Expoziția va conține imagini cu documente și fotografii din presa vremii, prezentate cu ocazia Centenarului Universității.

Piața Unirii va găzdui Regalul folcloric, cu participarea unora dintre cei mai îndrăgiți artiști ai publicului clujean: Sava Negrean Brudașcu, Aurel Tămaș, Veta Biriș, Grupul Iza, Ansamblul folcloric “Mărțișorul”, Maria Golban Șomlea, Andreea Ciupe, Ioana Stețco, Silviu Popa, Mariana Sfechiș, Maria Lobonț, Maria Marcu, Amalia Chiper, Florian Roșian, Lucia Potra, Ansamblul folcloric “Tradiții”, Ionela Moruțan, Vlăduța Lupău și Alexandru Brădățan, acompaniați de orchestra “Regal Transilvan”.

La ora 19:00 se vor aprinde luminile de sărbători. Seria de concerte din Piața Unirii va fi încheiată de trupele Holograf și Zdob și Zdub.

Piața Avram Iancu va găzdui în 1 Decembrie 2018 de la ora 20:00 un eveniment remarcabil. Spectacolul special de Centenar este constituit dintr-o înșiruire de momente artistice îmbinate într-un eveniment complex, unic și emoționant, menit să aducă în fața spectatorilor un rezumat aparte din istoria României și cele mai importante momente din istoria Clujului, care vor fi prezentate într-o manieră actuală și captivantă. Videoproiecții, lumini, actori, acrobați, ansamblu folcloric cu muzică live, coloană sonoră, artificii, toate se vor contopi într-un singur spectacol senzorial care va spune povestea românilor, a clujenilor.

Programul evenimentelor de 1 Decembrie

Piața Mihai Viteazul
09:00 – Ceremonie de depunere de coroane la statuia ecvestră a lui Mihai Viteazul.

Piața Avram Iancu
10:00 – Slujba de Te-Deum în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca;
10:30 – Ceremonia oficială dedicată Zilei Naționale a României;
11:00 – Defilare cu tehnică militară și de intervenție;
11:30 – Spectacol de culoare (confetti și artificii de zi).

Sala de Sticlă
12:00 – Clujul Universitar și Marea Unire.

Piața Avram Iancu
20:00 – Spectacol special de Centenar: sunet, lumini, videoproiecții și focuri de artificii.

Bulevardul Eroilor
12:00 – Reînscenare istorică;
12:00 – 21:00 Photobooth;
12:00 – 21:00 Animație stradală.

Piața Unirii
13:00 – 19:00 – Regal folcloric;
19:00 – Aprinderea luminilor de Sărbători;
19:05 – Concert Holograf;
20:30 – Concert Zdob și Zdub.

Cinema Florin Piersic
18:00 – Proiecție film documentar – “Marea Unire, România la 100 de ani” – o producție Agerpress;
21:00 – Centenarul filmului românesc – Moromeții 2.

Proiectul este finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x