Proiect european pentru îmbunătățirea infrastructurii de apă potabilă

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Un nou proiect european, care vizează îmbunătățirea infrastructurii de apă și apă uzată din județele Cluj și Sălaj, va demara în primăvara lui 2019.

Noul proiect european vizează îmbunătățirea infrastructurii de apă și apă uzată din 174 de localități din județele Cluj și Sălaj, prin extinderea și dezvoltarea serviciului de alimentare cu apă potabilă, controlată microbiologic, în localități care au peste 50 de locuitori și, respectiv, prin asigurarea colectării și epurării apelor uzate pentru aglomerările mai mari de 2.000 persoane.

Astfel, Consiliul Județean Cluj a anunțat că peste 240.000 de locuitori din cele două județe vor beneficia, în plus față de momentul actual, de apă potabilă furnizată în regim centralizat. De asemenea, acest proiect prevede că 72.000 de persoane vor fi racordate la rețeaua de canalizare. Astfel, procentul de locuitori racordați la sistemul centralizat de furnizare a apei potabile va ajunge la aproximativ 99.14% iar cel de racordare la canalizare va ajunge la peste 97.5%.

Autoritățile au precizat că proiectul este astfel gândit încât să asigure preluarea în sistem centralizat a sistemelor locale de apă realizate din investiții publice ale primăriilor dar și să permită conectarea ulterioară a cât mai multor localități rurale la acest sistem. 

Termenul de finalizare a lucrărilor prevăzute în proiect este sfârșitul anului 2023.

Conform forului administrativ județean, demararea efectivă a lucrărilor este preconizată a avea loc în primăvara anului 2019. În acest moment, Compania de Apă Someș este în faza de pregătire a documentațiilor tehnice, pentru obținerea autorizațiilor de construire.

Valoarea totală a proiectului se ridică la peste 355.600.000 de euro, din care 85% reprezintă contribuția Uniunii Europene, din Fondul de Coeziune.

Din valoarea totală a proiectului, 85% reprezintă contribuția Uniunii Europene din Fondul de Coeziune, 13% este contribuția de la bugetul de stat, iar 2% este contribuția autorităţilor locale din aria proiectului, respectiv cele din județele Cluj și Sălaj.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
3 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] lucrărilor privind dezvoltarea infrastructurii de apă și apă uzată în județul Cluj continuă. Astfel, comuna Cuzdrioara va avea o nouă rețea de […]

trackback

[…] va avea o rețea de apă și canalizare modernă, conformă celor mai noi standarde în domeniu și normativelor europene în vigoare, a anunțat Consiliul Județean Cluj. Astfel, se continuă lucrările în vederea […]

trackback

[…] de alimentare cu apă potabilă a satelor Bădești și Chidea, din comuna Vultureni, au fost finalizate, a anunțat Consiliul […]

3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x