Finanțare europeană nerambursabilă suplimentară și planuri pe hârtie până în 2020, pentru spitalele regionale

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Pentru obținerea unei finanțări europene nerambursabile suplimentare, proiectul pentru construcția spitalelor regionale de urgență se va face în două etape.

Guvernul a aprobat un Memorandum care prevede realizarea proiectelor pentru construcția Spitalelor Regionale de Urgență (SRU) din Iași, Cluj și Craiova în două etape. Motivul invocat de autorități pentru această nouă măsură este obținerea unei finanțări europene nerambursabile suplimentare, la propunerea Ministerului Sănătății.

Proiectele tehnice, pe hârtie, vor fi realizate până la finele anului 2020, abia apoi urmând a se trece la faza de execuție.

Conform Ministerului Sănătății, prima etapă, finanțată din POR 2014 – 2020, va avea ca obiective: întocmirea proiectelor tehnice și verificarea acestora, întocmirea planurilor de reorganizare locală, a planurilor de tranziție, a caietelor de sarcini pentru execuție lucrări de construire, precum și sprijin tehnic pentru pregătirea aplicațiilor de finanțare pentru etapa 2 .

A doua etapă, finanțată din POR 2021-2027, va avea ca obiective executarea lucrărilor de construire și operaționalizarea celor 3 Spitale Regionale de Urgență.

Costurile totale pentru construcția și dotarea unui spital este de aproximativ 400.000.000 euro.

Conform studiilor realizate de experți, costurile totale pentru construcția și dotarea celor trei spitale sunt de aproximativ 400.000.000 de euro pentru fiecare spital.

Decizia de etapizarea a lucrărilor pentru spitale fost luată în urma unei analize realizată de Ministerul Sănătății împreună cu reprezentanții  echipei de proiect BEI, Jaspers, precum și cu oficiali din Ministerul Finanțelor Publice, Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, care a indentificat ca oportună aprobarea unor măsuri care să permită implementarea  proiectelor spitalelor de urgență în două etape, care va determina creșterea co-finanțării europene nerambursabile și alocarea în viitorul program de finanțare a POR 2021-2027 a sumelor necesare executării lucrărilor de construire aferente celor trei SRU.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Banii europeni pentru investiții în infrastructura medicală vizează extinderea, modernizarea, reabilitarea și dotarea ambulatoriilor a două instituții medicale: Spitalul Clinic de Recuperare și Spitalul Clinic de Boli Infecțioase. […]

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x