Planuri pentru construirea unui Centru Integrat de Transplant

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Autoritățile clujene au anunțat intenția de a construi primul Centru Integrat de Transplant din țară.

Consiliul Județean Cluj a anunțat intenția de a construi la Cluj primul Centru Integrat de Transplant din țară și unul dintre puținele de acest gen din Europa.

Banii necesari vor avea ca proveniență atât fondurile Consiliului Județean Cluj cât și fonduri europene. Sunt avute, astfel, în vedere, ca surse de finanțare externă, viitorul Program Operațional Regional, Banca Europeană pentru Investiții și Fondurile Norvegiene.

Terenul vizat ca locație pentru Centru Integrat de Transplant se află pe strada Victor Babeș, în proximitatea Spitalului Clinic Județean de Pneumoftiziologie.

Intenția Consiliului Județean Cluj este de a construi acest centru pe terenul de 15.000 de mp pe care îl deține în proprietate în municipiul Cluj-Napoca, pe strada Victor Babeș, în proximitatea Spitalului Clinic Județean de Pneumoftiziologie. În cadrul acestui imobil cu o suprafață construită de 7.000 de mp vor avea loc, în aceeași locație, transplanturi de rinichi, plămâni, inimă și ficat, de aceste servicii medicale urmând a beneficia atât pacienți din țară, cât și din străinătate. Prin realizarea acestui obiectiv, Clujul și România vor reuși să se conformeze exigențelor Eurotransplant, alături de alte state cu rețele dezvoltate în ceea ce privește transplantul de organe.

În ceea ce privește funcționarea Centrului Integrat de Transplant, primul care se va putea reloca în cadrul acestuia, în mod treptat, va fi Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal, acestuia urmând să i se alăture și numărul de paturi și facilitățile necesare derulării activităților de transplant de plămâni, inimă și ficat. În final, Centrul Integrat va funcționa cu 300 de paturi, în cadrul rețelei naționale a Ministerului Sănătății.

Construcția centrului este estimată la aproximativ cinci ani.

În ceea ce privește construcția propriu-zisă a clădirii Centrului de Transplant, aceasta este estimată la cinci ani. Consiliul Județean Cluj a anunțat că dispune de fondurile necesare ridicării imobilului.

Tema de proiectare va fi finalizată în cursul lunii februarie 2019, urmând ca ulterior să fie organizat un concurs internațional de soluții vizând partea de concept, pentru a avea documentația tehnică elaborată până cel târziu la sfârșitul anului.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of