România analizează introducerea canabisului medicinal în practica medicală

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
În cursul lunii martie a anului 2019 s-au făcut primii pași pentru introducerea în practica medicală din România a canabisului medicinal, ca terapie adjuvantă în bolile cronice.

Ministerul Sănătății a înființat un Grup de lucru pentru a analiza posibilitatea introducerii în practica medicală din România a canabisului medicinal, ca terapie adjuvantă în bolile cronice. Astfel, în cursul lunii martie a avut loc o primă întâlnire, în care s-au discutat o serie de aspecte ce trebuie luate în considerare.

Din grupul de lucru fac parte reprezentanți ai Ministerului Sănătății, CNAS, ANMDM, șefi ai comisiilor de specialitate neurologie pediatrică, psihiatrie adulți și psihiatrie pediatrică, dar și reprezentanți ai asociațiilor de pacienți.

În cadrul întâlnirii s-a subliniat diferența între THC – care reprezintă substanța psihoactivă din canabis și CBD – canabidiol – o substanță care poate fi utilizată în scop terapeutic.

“Ministerul Sănătății dorește să asigure accesul la tratamente invonative care aduc beneficii pacienților și acesta este motivul pentru care am înființat acest grup de lucru. Trebuie să identificăm soluții care să respecte toate convențiile internaționale, în acest caz vorbim despre Convenția Unică asupra Stupefiantelor din 1961 si Convenția Națiunilor Unite din 1971 asupra substanțelor psihotrope. În aceste condiții, vom urmări autorizarea în Europa a produsului Epidiolex pentru asigurarea accesului rapid la tratament pentru pacienții cu epilepsie rară din România”, a declarat Octavian Alexandrescu, Secretar de Stat în Ministerul Sănătății.

În cadrul întâlnirii, specialiștii au subliniat că unicul produs benefic în tratamentul adjuvant al epilepsiilor rare (Sindrom Dravet si Lennox – Gastaut) din cele existente pe piața externă și care are autorizație de punere pe piață de la FDA (Food and Drog Administration), este în prezent comercializat doar în SUA. Procedura de autorizare pentru piața europeană este posibil să fie finalizată de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) în prima jumătate a acestui an.
Legislația românească permite utilizarea canabidiolului în medicamente, nefiind substanță controlată.

Ministerul Sănătății a anunțat faptul că la următoarele întâlniri discuțiile vor continua cu președinții altor comisii de specialitate, precum oncologie, boli infecțioase, paliatie, toxicologie și toxicodependenţă.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x