Toți românii vor fi nevoiți să-și schimbe buletinele; noi standarde de securitate în UE

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
În următorii doi ani, toate buletinele eliberate cetățenilor din Uniunea Europeană (UE) vor fi dotate cu elemente de securitate suplimentare.

Buletinele care vor fi eliberate în viitorul apropiat cetățenilor din UE vor avea elemente de securitate suplimentare. Măsurile mai stricte pentru cărțile de identitate fost luate pentru a reduce frauda de identitate. Ministerul Afacerilor Interne a anunțat că noile norme propuse vor îmbunătăți securitatea acestor documente, prin introducerea unor standarde minime, atât pentru informațiile conținute, cât și pentru elementele de securitate comune tuturor statelor membre care le emit.

Mai jos puteți vedea care sunt standarde de securitate noi pentru buletinele are vor fi eliberate pe viitor cetățenilor din UE.

● Cărțile de identitate vor trebui produse în format uniform de card de credit (ID-1);

● Buletinele noi vor include o zonă de citire optică;

● Trebuie să respecte standardele minime de securitate stabilite de OACI (Organizația Aviației Civile Internaționale);

● Buletinele vor trebui, de asemenea, să includă o fotografie și două amprente digitale ale titularului, stocate în format digital, pe un cip fără contact;

● Cărțile de identitate vor indica codul de țară al statului membru emitent, în interiorul unui steag al UE.

Cărțile de identitate vor avea o perioadă minimă de valabilitate de 5 ani și o perioadă maximă de valabilitate de 10 ani. Statele membre pot elibera documentele cu o perioadă de valabilitate mai lungă persoanelor cu vârsta peste 70 de ani. În cazul în care se emit cărți de identitate pentru minori, acestea pot avea o perioadă de valabilitate mai mică de 5 ani.

Ministerul Afacerilor Interne a anunțat că are un proiect prin care să adapteze legislația națională la cerințele europene.

În noile cărți de identitate ale cetățenilor români vor fi introduse elemente de siguranță în plus față de cele actuale în scopul de a facilita călătoria în afara țării, dar și pentru a facilita accesul la anumite sisteme informatice ale unor instituții publice.

De asemenea, după modificarea legislației vor putea fi eliberate cărți de identitate și pentru minorii cu vârste sub 14 ani, la solicitarea părinților sau a reprezentanților legali.

Noile norme vor intra în vigoare la 2 ani de la adoptare, aceasta însemnând că până la data respectivă toate documentele noi eliberate trebuie să îndeplinească noile criterii.

Buletinele cel mai puțin sigure, care nu îndeplinesc standardele minime de securitate sau nu au o zonă de citire optică, vor expira în termen de cinci ani.

În general, cărțile de identitate existente care nu îndeplinesc cerințele nu vor mai fi valabile la 10 ani de la data aplicării noilor norme sau la expirarea lor, oricare dintre acestea survine mai întâi. Cărțile de identitate eliberate cetățenilor cu vârsta de peste 70 de ani vor rămâne valabile până la expirarea lor, cu condiția ca acestea să îndeplinească standardele de securitate și să aibă o zona de citire optică.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

1
Leave a Reply

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
Recent comment authors
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
trackback

[…] Sănătății a anunțat că va primi în următorii trei ani, de la Uniunea Europeană, aproximativ 22.000.000 de lei. Banii sunt destinați unor măsuri care vizează programe de […]