Ostropel de rață, palaneț cu varză sau cârnați de Apuseni, la Festivalul Produselor Tradiționale

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Ostropel de rață, palaneț cu varză sau cârnați de Apuseni, între produsele autentice românești, prezentate de studenți, la Festivalul Produselor Tradiționale.

Festivalul Produselor Tradiționale, ajuns la cea de-a XIII-a ediție, va avea loc luni, 6 mai 2019, între orele 14:00 – 20:00, la Amfiteatrul Roșu și în holul de la Bibliotecă a Facultății de Agricultură din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca (USAMV Cluj-Napoca).

Peste 30 de produse agroalimentare autentic românești vor fi prezentate de studenții din anul IV, iar apoi vor fi jurizate de organizatorul evenimentului, Conf. dr. Avram Fițiu (USAMV Cluj-Napoca) și Mircea Groza, maestru Gastronomie Tradițională (CJ Sălaj).

Festivalul Produselor Tradiționale Românești urmărește construcția identitară a unui ”pașaport agroalimentar”, pentru produse autentic românești.

Evenimentul își propune să scoată din anonimat zeci de produse agroalimentare autentic românești din Transilvania și Bucovina, prin construcția identitară a unui ”pașaport agroalimentar” pe una din schemele de calitate, potrivit R 1151/2012 (Produse tradiționale: DOP/Produs cu Denumire Geografică; IGP/Produs cu Indicație de Protecție Geografică; TSG/Produs cu Trasabilitate Garantată).

Între produsele care vor fi prezentate de studenții în anul IV la Ingineria și Protecția Mediului se numără ouăle încondeiate (ca în Țara Oașului), alivincă (Pipirig), ostropel de rață (Helegiu), palaneț cu varză (Răscruci), cârnați de Apuseni (Lupșa), tocană de oaie servită în pâine de secară (Ghimeș-Făget), brânză telemea Bîrsana, precum și multe alte bunătăți tradiționale.

Evenimentul include prezentare de port tradițional din comuna aferentă produsului și degustări.

Programul festivalului include prezentarea cerlor 33 de caiete de sarcini de produse agroalimentare tradiționale, prezentare de port tradițional din comuna aferentă produsului, degustarea produselor tradiționale, dar și muzică populară din diferite microregiuni.

De asemenea, alături de studenți și profesori vor fi prezenți meșteri populari, reprezentanți GAL și ai unor asociații țărănești.

Evenimentul este organizat de USAMV Cluj-Napoca, Departamentului de Ingineria și Protecția Mediului, din cadrul Facultății de Agricultură.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x