Someș Delivery, evenimentul din weekend, îl are ca invitat special pe Ivan Patzaichin

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Someș Delivery, evenimentul din acest sfârșit de săptămână, îl are ca invitat special pe Ivan Patzaichin.

Someș Delivery, ediția 2019 va avea loc între 13 și 14 iulie, în Zona Ștrandului Sun din cartierul Grigorescu. Motto-ul ediției de anul acesta este despre implicare:

“Dacă vrem un Someș mai curat, e nevoie să devenim noi înșine mai responsabili față de mediu și mai cumpătați. Dacă vrem un oraș mai verde e nevoie să ne apropiem altfel de râul care îl traversează.”

Tema ediției este: 3XRE – REciclare, REutilizare, REducere.

Toate atelierele, amenajările și instalațiile organizate stau sub semnul grijii față de mediului și protejării ecosistemului pe care râul îl creează în Cluj. Cu acest scop, vor fi organizate pe tot parcursul evenimentului diferite proiecte și dezbateri.

Atelierele și evenimentele de pe cele două maluri adiacente Ștrandului Sun.

● Plimbări pe apă cu caiacul
Organizatorii au anunțat că anul acesta vor aduce caiace și alte abstracțiuni fără motor.

● Atelierele Pop-up Gardening pe Someș
Un atelier în care vor fi puse pe o hartă digitală zone verzi din cartierele clujene; atelier de creat propria gradină verticală din materiale reciclate sau atelierul în care vor fi explorate zonele vacante din oraș care pot fi transformate în grădini urbane.

● Cele 4 dezbateri Someș Delivery
Una dintre temele abordate este “Criza climatică la firul ierbii”, într-o discuție moderată de Tobias Pasăre, alături de invitații Maria Martelli (sociolog) și Flaviu Petean (consultant de mediu).

● Atelier PlayPet pentru copii
Atelier pentru copii în care îi cei mici vor transforma sticle de plastic în sticla de apă preferata, bună de luat la joacă, la mare și în drumeții.

● Tururile ghidate „Corul apei”. Va fi exploatată dimensiunea socială a Someșului, prin documentarea memoriei locale și a modurilor de utilizare a râului în prezent printr-o instalație audio și foto și tururi ghidate prin cartier.

Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23, împreună cu ROWmania, la Someș Delivery.

Vor fi organizate Ateliere de construire canotci, Plimbări cu ambarcațiuni, iar punctul de maxim interes va fi sâmbătă m seară, când va avea loc o defilare a tuturor ambarcațiunilor ROWmania și Someș Delivery. La Defilare va fi prezent Ivan Patzaichin, cunoscutul canotist cvadruplu laureat cu aur la Jocurile Olimpice de vară între anii ‘60 și ’80 și în prezent implicat în numeroase proiecte de antreprenoriat social și de mediu.

Pe lăngă evenimente și ateliere, vizitatorii pot interacționa cu diferite instalații sau amenajări construite special pentru weekendul Someș Delivery, cu scopul de a facilita interacțiunea oamenilor cu râul.

● În trecere
Instalația funcționează ca un bac care permite traversarea de pe un mal pe altul și care leagă Cartierul Grigorescu de zona verde dinspre Ștrandul Sun. Dar acest bac nu are doar rol utilitar, e un mod jucăuș de interacțiune cu apa.
● Umbrar
Amenajarea dedicată cartierului și folosirii cotidiene a fost realizată în luna mai în cadrul atelierului de proiectare & construcție, coordonat de koho’. A fost construită integral din materiale reutilizate, inclusiv lemn reutilizat și e un fel de declarație despre propunerea din acest an a Someș Delivery: să fim mai responsabili față de mediu.
● Alley
Un traseu amenajat pe malul Someșului pe malul dinspre Ștrandul Sun, propune la capătul său o oglindă, un moment în care utilizatorul își privește reflexia în contextul natural al Someșului, miza fiind de conștientizare a impactului oamenilor asupra mediului. Proiectul a fost propus în cadrul concursului Someș Delivery: 3xRE.

Masa bunei vecinătăți, unde oricine este bine venit să aducă bucate și să mănânce alături de locuitorii cartierului Grigorescu, sau un Oser: târg de vechituri și nu numai, unde oricine poate târgui obiectele de care nu mai are nevoie.

Nici partea de entertainment nu lipsește. Atmosfera va fi asigurată zilnic între 18:00 și 23:00 de DJ Indjstione, la Someș Pavilion. Odată ce se lasă seara, iar interacțiunea cu râul nu mai este posibilă, lăngă Terasa Someș Delivery va avea loc un concert Dan Barbu, urmat de acustic Grimus, sâmbătă seara. Duminică, cea de-a 5-a ediție Someș Delivery se va încheia cu un concert Musai Soundworks, urmat de un concert de jazz avangardist Jacob Medrea.

Organizatorii evenimentului sunt: Asociația MiniMASS, Ordinul Arhitecților din România (OAR), Fundația Cărturești, Asociația Studenților Arhitecți Cluj (ASTA).

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x