Cazul Marius Balo: Curtea de Apel Cluj a decis transferul în România

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
După ani întregi de amânări, Ministerul Justiției a făcut primul pas în cazul Marius Balo, prin inițierea unor demersuri pentru transferul acestuia în țară.

Cazul Marius Balo a fost adus în atenția opiniei publice în cursul acestui an. Clujeanul este condamnat în China la 8 ani de închisoare pentru o faptă cu un presupus prejudiciu de 80 de dolari. Marius Balo se află în prezent într-un penitenciar de maximă siguranță din Shanghai și a sesizat în mod repetat autoritățile române cu privire la faptul că a trecut prin „umilințe și torturi”.

În urma demersurilor avocaților lui Marius Balo, Curtea de Apel Cluj a dispus transferul în țară pentru continuarea executării pedepsei, un pas necesar pentru ca Ministerul Justiției să poată solicita acest transfer.

„Pentru prima dată după mulți ani de amânări, după ce anteriorii titulari ai funcției de ministru de justiție au refuzat chiar și un simplu dialog, astăzi putem spune că Ministerul Justiției a făcut un prim pas. Este vorba despre sesizarea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj, care, la rândul său, a sesizat instanța de judecată. Am obținut, astfel, o hotărâre judecătorească esențială pentru ca Marius Balo să poată reveni acasă. Bineînțeles, este acum responsabilitatea Ministerului Justiției să facă și următorii pași necesari în această procedură!”, a spus Eugen Iordăchescu, avocat al apărării.

În 28 august, autoritățile judiciare din China au agreat cererea de transfer a lui Marius Balo într-un penitenciar din România.

Conform procedurii în aceste cazuri, Ministerul român al Justiției a sesizat parchetul de pe lângă instanța de la domiciliul persoanei în cauză, în acest caz fiind vorba de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj. Dosarul privindu-l pe Marius Balo a fost înregistrat la Curtea de Apel Cluj în 26 septembrie și a fost judecat în data de 30 septembrie. La acest termen, atât apărătorii lui Marius Balo, cât și procurorul de ședință, au pus concluzii de admitere a cererii de transfer.

În 1 octombrie, Curtea de Apel Cluj – Secția penală și de minori a dispus recunoașterea hotărârii de condamnare pronunțate de Tribunalul Popular din Shanghai și scăderea din pedeapsă a perioadei deja executate în China. De asemenea, Curtea de Apel a decis „transferarea persoanei condamnate din Penitenciarul Quinpu din Republica Populară Chineză într-un penitenciar din România” și a dispus emiterea unui mandat de executare a pedepsei în acest sens.

Din acest moment, continuarea procedurilor depinde din nou de Ministerul Justiției, care poate agrea transferul cu partea chineză, pe baza cooperării bilaterale în domeniul justiției penale cu România și respectând principiile reciprocității și egalității.

Clujeanul Marius Balo, amenințat inițial cu pedeapsa cu moartea și apoi întemnițat pentru un presupus prejudiciu de 80 de dolari, spune că în perioada petrecută în detenție a trecut prin „umilințe și torturi” de care îl doare și să își amintească.

În plus, dacă nu este transferat în România, el riscă să rămână în închisoare mult mai mult decât pedeapsa inițială de 8 ani. Condamnarea se poate dubla sau chiar tripla dacă un judecător chinez consideră ca atare.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of