Zilele Filmului Maghiar 2019: aproape 8.000 de spectatori în 14 orașe

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Aproape 8.000 de persoane au participat la Zilele Filmului Maghiar/Filmtettfeszt 2019, festival desfășurat în Cluj și în alte 13 orașe din Transilvania.

Zilele Filmului Maghiar 2019 a avut loc între 2 și 6 octombrie. Cei mai mulți spectatori au participat la proiecțiile din Cluj: 3.300, iar cel mai vizionat film a fost La mulți ani!/BUÉK, în regia Krisztinei Goda.

Zilele Filmului Maghiar 2019 au avut loc în Cluj-Napoca – la Cinema Victoria și Cinema Arta, la Oradea, Sibiu, Timișoara, Satu Mare, Miercurea Ciuc, Covasna, Sfântu Gheorghe, Odorheiu Secuiesc, Târgu Secuiesc, Salonta, Carei, Gherla și Gheorgheni. Festivalul urmează să se desfășoare, în 11 și 12 octombrie, la Arad.

Cinefilii au putut viziona 15 lungmetraje, 4 documentare și 7 scurtmetraje. De asemenea, doritorii au urmărit cele șase documentare transilvănene participante la competiția Filmgalopp din cadrul festivalului. Între evenimentele speciale ale Filmtettfeszt s-a numărat Ziua filmului mut clujean, dar și atelierele de animație pentru copii.

“În acest an au avut loc proiecții și la Cinema Arta, fapt care ne-a bucurat. Aici am proiectat, în variantă reconstituită, și filme mute care au fost realizate în urmă cu 101 ani la Cluj și care au fost proiectate, la acea vreme, tot la Arta”, a detaliat Zágoni Bálint, organizatorul Zilelor Filmului Maghiar.

Intrarea la toate proiecțiile și evenimentele speciale ale festivalului a fost liberă.

Filmele au avut subtitrare în limba română, respectiv în limba engleză, iar la întâlnirile artiștilor cu publicul, spectatorii au beneficiat de traducere simultană în căști.

● Câștigător al competiției Filmgalopp – adresată documentarelor realizate de tineri cineaști transilvăneni – a fost desemnat Fiul meu, Iulian, regizat de Ugron Réka.

● Tot în cadrul competiției Filmgalopp, premiul publicului – prin vot exprimat online – a fost oferit filmului Corn cu lapte, în regia Nórei Miklós.

● Premiul Mânzul Șarg pentru întreaga carieră i-a fost acordat regizoarei, scenaristei și cadrului universitar Fekete Ibolya, în onoarea căreia a fost proiectat filmul Bolse vita, primul său lungmetraj.

● Pentru prima dată a fost oferit și un premiu de critică de film în cadrul festivalului, iar câștigătorul a fost Sóos Tamás.

Zilele Filmului Maghiar 2019 a fost organizat de Asociația Filmtett. Prima ediţie a avut loc în anul 2001. Mai multe informații despre Zilele Filmului Maghiar 2019 se găsesc pe websiteul oficial al festivalului, www.zilelefilmuluimaghiar.ro.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x