Cinemateca TIFF în februarie – filme românești și unul interzis minorilor

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Cinemateca TIFF aduce la Cluj-Napoca, în luna februarie, două filme românești și unul interzis minorilor.

Cinemateca TIFF în februarie, la Cinema Victoria din Cluj, a debutat cu proiecția primului film românesc restaurat în format digital 4K, Balanța. În regia lui Lucian Pintilie, filmul este o disecție lucidă și neașteptat de actuală a societății românești. Continuă apoi cu două avanpremiere: Queen of Hearts, premiat pentru regie la TIFF, și Tipografic Majuscul, noul film al lui Radu Jude selectat la Berlin.

O surpriză îi așteaptă pe cinefili în ultima săptămână din februarie – filmul care va încheia luna la Cinemateca TIFF va fi anunțat în curând.

Queen of Hearts și Tipografic Majuscul vor putea fi văzute în 13 februarie și în 20 februarie.

Queen of Hearts la Cinemateca TIFF în februarie
Joi, 13 februarie, ora 20:00
Regia: May el-Toukhy
dramă, 2019 | 127′
Cu: Trine Dyrholm, Gustav Lindh, Magnus Krepper

„Uneori, ceea ce se întâmplă și ceea ce n-ar fi trebuit să se întâmple niciodată e exact același lucru”. Filmul câștigător al Premiului Publicului la Sundance și al Premiului pentru regie la TIFF 2019 o are în centru pe Anne, o avocată de succes care pare să ducă o viață aproape perfectă alături de soțul Peter și fiicele lor gemene, în vila lor impresionantă. În familie își face apariția fiul rebel al lui Peter dintr-o căsătorie anterioară, pe care mutarea în casa tatălui său ar trebui să-l pună pe calea cea dreaptă. Dar Anne are cu totul alte planuri. Filmul este nerecomandat minorilor.

Tipografic Majuscul la Cinemateca TIFF în februarie
Joi, 20 februarie, ora 20:00 
Regia: Radu Jude
Dramă | 128’
Cu: Șerban Pavlu, Ioana Iacob, Bogdan Zamfir, Șerban Lazarovici

Radu Jude revine pe marile ecrane cu o adaptare după spectacolul documentar omonim semnat de Gianina Cărbunariu, Tipografic Majuscul. Pelicula, selectată în secțiunea Forum la Berlinale, împletește două fire narative care îl au în centru pe adolescentul Mugur Călinescu. În toamna anului 1981, tânărul de 16 ani din Botoșani a pus pe jar regimul comunist, pictând nopți la rând zidurile din oraș cu inscripții care îndemnau cetățenii să își caute libertatea.

În film, povestea lui e redată din două perspective: așa cum a reconstituit-o Gianina Cărbunariu din dosarul lui de Securitate, respectiv cum a rămas consemnată oficială, în imaginile din arhiva Televiziunii Naționale, exact din aceeași perioadă.

Pputeți urmări Cinemateca TIFF pe Facebook AICI.

Biletele pot fi achiziționate în avans de pe Cinemavictoria.ro și de la casieria sălii Cinema Victoria.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of