Brexit – englezii votează mâine dacă vor rămâne sau vor ieşi din UE

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Englezii votează mâine dacă rămân sau ies din Uniunea Europeană. Părerile sunt împărţite şi susţinătorii ambelor tabere au făcut tot posibilul în ultimele zile să-şi atragă concetăţenii indecişi de partea lor.

Ieri seară, 21 iunie, a avut loc o dezbatere de anvergură transmisă de BBC, în care reprezentanţi de seamă din ambele tabere şi-au susţinut punctul de vedere. Cei trei vorbitori care au susţinut rămânerea în UE au fost: Sadiq Khan – primarul Londrei, Ruth Davidson – membră a Parlamentului scoţian şi Frances O’Grady – prima femeie secretar general al celui mai mare sindicat, TUC (Trades Union Congress). De partea cealaltă a baricadei, cei trei care au susţinut ieşirea din UE au fost: Andrea Leadsom – membră a Parlamentului, Gisela Stuart – membră a Parlamentului şi Boris Johnson – membru al Parlamentului.

Printre temele cele mai dezbătute au fost economia şi imigraţia. Printre argumentele celor care-şi doresc să rămână în continuare în UE se numără avantajele unei pieţe comune, uşurinţa schimburilor comerciale dar şi faptul că în acest moment, în Marea Britanie, este înregistrat cel mai mare procent de cetăţeni care au locuri de muncă, din toată istoria de până acum. Cei care-şi doresc să plece din UE susţin că Marea Britanie plăteşte prea mulţi bani Bruxellului şi beneficiile economice nu sunt pe măsura contribuţiei plătite. Ei consideră că din punct de vedere economic e de dorit separarea de UE, pentru a păstra toţi banii contribuabililor intern.

Un alt subiect important discutat de reprezentanţii celor două tabere a fost imigraţia. Cei din tabăra ramânerii în UE au mulţumit imigranţilor care au ales să muncească în Marea Britanie, ajutând astfel la bunul mers al unor sectoare în care forţa de muncă autohtonă lipseşte sau este în număr mic. Tabăra opusă, în schimb, şi-a susţinut alegerea ieşirii din UE pentru a prelua controlul total al deciziilor, tocmai pentru a preîntâmpina un asalt prea mare de imigranţi în ţară, imigranţi care ar reduce siguranţa cetăţenilor.

Ca un ultim argument, cei care-şi doresc să rămână în Uniunea Europeană au amintit că aceasta reprezintă cel mai mare proiect de pace şi că de la înfiinţare a avut un rol major în menţinerea păcii pe continent. Cei care-şi doresc ieşirea, prin discursul lui Boris Johnson, au susţinut că ziua de mâine ar putea fi ziua declaraţiei de independenţă a Marii Britanii.

Cetăţenii sunt aşteptaţi la referendumul organizat mâine, 23 iunie, pentru a-şi exprima părerea.

Scris de: Alieta Pojar

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Alegerie prezidențiale din 2019 vor avea loc în data de 10 noiembrie (turul I) și 24 noiembrie (turul II). Românii din străinătate cu drept de vot au la dispoziție trei opțiuni pentru a-și exercita acest drept, a anunțat Ministerul de Externe. […]

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x