De interes

Normele de aplicare a legii privind concediul de maternitate au fost aprobate de Guvern

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Din 1 iulie va intra în vigoare legea nr. 66/2016 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor.

Una dintre modificările importante aduse legii care prevede durata concediului pentru creşterea copiilor precum şi cuantumul indemnizaţiei lunare, este nivelul minim şi cel maxim al sumei care poate fi primită de părinte. Astfel, dacă până acum suma minimă era de 600 lei şi cea maximă de 3400 lei, noul act normativ prevede doar un venit minim de 1062,5 lei şi pentru cel maxim nu mai este prevăzut un plafon.

De asemenea, o diferenţă majoră este că persoanele care în ultimii 2 ani (în prezent este prevăzut 1 an) de dinaintea naşterii copilului au obţinut venituri impozabile timp de minimum 12 luni, vor beneficia de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la doi ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până la trei ani. În plus, vor putea să ceară intrarea în concediu şi persoanele care câştigă bani din silvicultură şi piscicultură.

Procedurile au fost simplificate, şi dacă în prezent trebuie depuse trei formulare, după 1 iulie e suficient unul care să cuprindă toate datele. După noile reglementări, documentele vor putea fi trimise cu poşta sau în format electronic, nemaifiind necesară prezentarea la ghişeu.

„Normele de aplicare a legii privind acordarea indemnizaţiilor şi concediului pentru creşterea copilului au fost aprobate miercuri (22 iunie), de Guvern, iar pentru 140.000 de beneficiari, din 180.000, recalcularea se va face automat”, a declarat ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x