Ştiri

Fără viză în Canada

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Ieri a avut loc la Bruxelles o nouă discuţie între şeful cancelariei prim-ministrului, Ioan Dragoş Tudorache, şi ministrul canadian pentru migraţie, refugiaţi şi cetăţenie, John McCallum, pe tema vizelor pentru cetăţenii români.

Acest dialog vine ca urmare a prezenţei pe masa de negocieri între Uniunea Europeana şi Canada, a acordului de liber schimb, menit să aducă modificări semnificative pentru ambele părţi. Pentru ratificarea acordului economic şi comercial, Comprehensive Economic and Trade Agreement (CETA), este nevoie ca toţi membri să-şi dea acordul. În caz contrar, aplicarea CETA poate fi blocată şi semnarea acordului să nu mai aibă loc la termenul stabilit pentru luna octombrie.

Discuţia de ieri vine în continuarea celei purtate de prim-ministrul Dacian Cioloş cu prim-ministrul Canadei, Justin Trudeau, în data de 23 mai la Ottawa.

„Am reiterat poziția exprimată de premierul Dacian Cioloș în cadrul întâlnirii pe care a avut-o la Ottawa cu prim-ministrul Justin Trudeau, şi anume că România doreşte să sprijine procesul de ratificare a Acordului economic şi comercial UE-Canada (CETA), însă, pentru a putea să facă acest lucru, este nevoie ca problematica vizelor să fie rapid rezolvată.
Credem că liberalizarea schimburilor de bunuri şi servicii între UE şi Canada ar fi golită de sens pentru cetăţenii români, dacă ar exista în continuare acest acces restricţionat pe bază de vize, lucru care cred că a fost înţeles de partea canadiană.”

Negocierile vor continua în septembrie, după ce guvernul canadian îşi va relua activitatea.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x