Ştiri

Proiectul ”Conservare – restaurare şi punere în valoare a bisericilor din lemn Petrindu şi Cizer” a fost selectat de Ministerul Culturii pentru finanţare

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Ministerul Culturii a răspuns afirmativ propunerii pentru activităţile suplimentare în cadrul proiectului „Conservare – restaurare şi punere în valoare a bisericilor din lemn Petrindu şi Cizer”, proiectul fiind selectat pentru finanţare, suma alocată în acest sens fiind de peste 400.000 lei.

Decizia favorabilă vine în urma depunerii de către Consiliul Judeţean Cluj, în luna iulie, a unei aplicaţii pentru finanţarea unei noi activităţi în cadrul proiectului, respectiv pentru organizarea unui concurs internaţional de soluţii pentru amenajarea şi extinderea Parcului Etnografic Naţional Romulus Vuia în vederea valorificării patrimoniului cultural al Muzeului Etnografic al Transilvaniei.

Concursul de soluţii urmăreşte să încurajeze creativitatea, să promoveze idei noi în urbanism, personalizate, compatibile cu spiritul cultural, cu spiritualitatea locului, cu funcţiunile contemporane. Prin integrarea unui centru administrativ, a unui centru pentru promovarea moştenirii satului românesc şi a unei scene în aer liber, unde se vor desfăşura evenimente culturale şi private se vor pune în valoare obiectivele de patrimoniu de mare valoare, în special bisericile de lemn Petrindu şi Cizer, restaurate prin intermediul proiectului „Conservare-restaurare şi punere în valoare a bisericilor din lemn Petrindu şi Cizer”.

„Activitatea nou propusă doreşte identificarea celei mai bune soluţii pentru amenajarea Parcului Etnografic. Practic, prin extinderea sectorului expoziţional se are în vedere crearea de spaţii suplimentare de desfăşurare a activităţilor culturale şi de relaxare, contribuindu-se în acest fel la creşterea numărului de vizitatori şi la transformarea Parcului Etnografic într-un obiectiv atractiv pentru desfăşurarea de activităţi culturale, evenimente, expoziţii temporare, activităţi cu publicul, diverse conferinţe şi workshopuri, târguri şi festivaluri tradiţionale, dar şi pentru vizitele în familii şi pentru iubitorii activităţilor în aer liber”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe.

Valoarea totală a proiectului ce a avut ca obiectiv general punerea în valoare a monumentelor istorice din cadrul Muzeului Etnografic al Transilvaniei – Secţia în aer liber, respectiv restaurarea şi conservarea bisericilor din lemn Petrindu şi Cizer, în vederea creşterii atractivităţii turistice în judeţul Cluj şi în Transilvania, a fost de 3.880.209 lei (878.372,15 euro), valoarea finanţării nerambursabile fiind de 3.880.209 lei (878.372,15 euro).

Durata de implementare a proiectului finanţat în cadrul Programului „Conservarea şi revitalizarea patrimoniului cultural si natural” a fost de 21 luni, respectiv 19 decembrie 2014 – 31 august 2016.

Proiectul a fost implementat în parteneriat cu Muzeul Etnografic al Transilvaniei, instituţie de cultură aflată în subordinea Consiliului Judeţean Cluj şi cu Asociaţia Nordică de Design Urban (NUDA), un ONG din Norvegia care promovează designul urban integrat ca o necesitate în urbanism.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x