Poliţia a participat la festivalul Bebeluşiada pentru a da sfaturi în legătură cu siguranţa copiilor în autovehicule

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

În acest weekend, poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj au predat seminarii la Bebeluşiada, cel mai mare festival pentru bebeluşi din Transilvania.

Poliţiştii clujeni au discutat cu părinţii despre siguranţa copiilor în autovehicule şi importanţa folosirii scaunului de retenţie. De asemenea, aceştia au organizat activităţi şi pentru cei mici, cadru în care acestora le-au fost explicate regulile de circulaţie.

Conform unui studiu realizat în 2014 pe un eşantion de 768 de părinţi şi 892 de copii din Cluj-Napoca, intitulat: „Siguranţa copiilor în maşină în Cluj-Napoca” realizat de Dr. Diana Rus, cercetător în cadrul Departamentului de Sănătate Publică, Universitatea Babeş-Bolyai, peste 30% dintre părinţi nu folosesc un sistem de siguranţă şi protecţie auto pentru copii şi peste 32% nu cunosc existenţa unor reglementări cu privire la siguranţa copiilor în maşină. Ca urmare, accidentele rutiere reprezintă a patra cauză principală de deces în rândul copiilor de peste 5 ani şi cauza principală de deces pentru adolescenţii de 15 – 17 ani.

Conform Ordonanţei de urgenţă nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, actualizată:
1. Conducătorii de autovehicule având locuri prevăzute prin construcţie cu centuri de siguranţă au obligaţia să se asigure că, pe timpul conducerii vehiculului, minorii poartă centurile de siguranţă sau sunt transportaţi numai în dispozitive de fixare în scaune pentru copii omologate, în condiţiile prevăzute de regulament.
2. Conducătorilor de autovehicule le este interzis să transporte copii în vârstă de până la 3 ani în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranţă, cu excepţia celor destinate transportului public de persoane, precum şi a taxiurilor dacă în acestea din urmă ocupă orice alt loc decât cel de pe scaunul din faţă, în condiţiile prevăzute în regulament. Copiii cu vârsta de peste 3 ani, având o înălţime de până la 150 cm, pot fi transportaţi în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranţă doar dacă ocupă, pe timpul transportului, orice alt loc decât cel de pe scaunul din faţă.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x