Ştiri

România participă la Adunarea Generală a ONU

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

În perioada 20 – 23 septembrie, prim-ministrul Dacian Cioloş participă la cea de-a 71-a sesiune a Adunării Generale a ONU, care se desfăşoară în intervalul 20 – 26 septembrie la New York.

Sub genericul „Obiectivele de dezvoltare durabilă – un efort global pentru transformarea lumii în care trăim”, organizaţia mondială va face un nou efort pentru a mobiliza voinţa colectivă a statelor membre în abordarea problemelor globale din domeniile principale ale mandatului său: menţinerea păcii şi securităţii internaţionale, cooperarea pentru dezvoltare, promovarea şi protecţia drepturilor omului.

„Prezenţa mea la acest eveniment este menită să sublinieze eforturile României de a fi conectată la agenda globală, dincolo de cea europeană, şi de a contribui, la rândul ei, la avansarea acesteia în direcţia păcii, securităţii şi dezvoltării sustenabile globale” a declarat prim-ministrul Dacian Cioloş înaintea vizitei.

Un obiectiv important al vizitei este promovarea candidaturii României la un nou mandat de membru nepermanent în Consiliul de Securitate (mandatul 2020-2021). România candidează pentru un loc de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU, pentru mandatul 2020 – 2021, la alegerile care vor avea loc la New York în 2019. Candidatura a fost depusă la sfârşitul anului 2006, la un an după încheierea unui mandat de succes în CS (2004-2005). Pentru locul ce revine Grupului Est-European mai candidează şi Estonia (EE). România este membru al ONU din 1955 şi are experienţa a 4 mandate în CS. Ca membru responsabil al ONU, România contribuie la activităţile organizaţiei pentru realizarea obiectivelor globale în diverse domenii (pace şi securitate, dezvoltare, drepturile omului, asistenţă umanitară), precum şi respectarea dreptului internaţional, promovarea democraţiei, a drepturilor omului şi a statului de drept, domeniu în care România a avut iniţiative multiple în ultimii ani.

Din delegaţia prezentă zielele acestea la New York mai fac parte ministrul afacerilor externe şi ministrul mediului, apelor şi pădurilor care, la rândul lor, vor participa la o serie de evenimente.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x