Film – Sully: Miracolul de pe râul Hudson – merită sau nu?

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

La începutul anului 2009, ziarele şi televiziunile din întreaga lume transmiteau povestea avionului de linie care a aterizat forţat pe râul Hudson. În urma accidentului aviatic, toate persoanele aflate la bord au scăpat cu viaţă.

În 15 ianuarie, pilotul Chesley Sullenberger, aflat la comanda unui avion Airbus A320-214, a devenit eroul Americii după ce a reuşit o incredibilă aterizare de urgenţă pe râul Hudson, la mică distanţă de zgârie-norii din Manhattan.

Tom Hanks este cel care interpretează rolul eroului american în această ecranizare, alături de Aaron Eckhart, Anna Gunn, Laura Linney. Regia filmului este semnată de Clint Eastwood.


sursa video: youtube

Sully porneşte din start cu dezavantajul de a avea o poveste care are aproape toate elementele cunoscute şi pare că nu mai are ce să ofere ca poveste. Dar felul în care este spusă toată întâmplarea, şi evenimentele petrecute în spatele uşilor închise, arată că filmul poate să ofere momente speciale şi poate să ţină publicul cu sufletul la gură chiar şi pornind de la o poveste cunoscută pe întreg mapamondul.

Chiar dacă la final se ajunge să i se recunoască pilotului Chesley „Sully” Sullenberger meritelele pentru incredibila aterizare, chiar dacă în ochii societăţii era un salvator şi un erou de la început, în primele momente de după eveniment el a fost investigat de autorităţi pentru stabilirea competenţei lui, pentru a judeca dacă râul Hudson a fost într-adevăr singura opţiune pentru piloţi.

Filmul redă frământările omului de geniu, a celui care în urma unei realizări excepţionale îşi mai pune încă întrebări, a omului care acţionează din instinct, dar un instinct construit în 40 de ani de experienţă. La nivel uman, oricine poate empatiza cu personajul principal, dar foarte puţini oameni au fost nevoiţi ca în câteva secunde să ia decizii care să influienţeze în mod direct şi imediat viaţa a 155 de oameni. În urma impactului cu stolurile de păsări care au distrus ambele motoare ale avionului, pilotul a avut 208 secunde la dispoziţie pentru a salva sufletele tuturor celor aflaţi la bord. Este creat în film portretul unei persoane care pare desprinsă din paginile unui roman dar care se ştie cu siguranţă că există în realitate, care este excepţional, inteligent şi modest, un om care a reuşit printr-o stăpânire de sine fantastică să salveze 155 de oameni şi să emoţioneze o lume întreagă.

Deşi apar multe personaje în film, Tom Hanks reuşeşte să facă un rol excepţional în care transmite publicului calităţile eroului american. Factorul uman care până la urmă face lumină în acest caz este foarte bine pus în lumină de jocul actorilor şi de regia filmului.

Sully merită văzut. Filmul este foarte bine realizat, are actori foarte buni şi reuşeşte să transmită emoţie. Un film care merită toată aprecierea.

Scris de: Alieta Pojar

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x