De interesŞtiri

Ambulatoriul Integrat al Spitalului de Boli Infecţioase a pus în funcţiune un Mamograf digital de ultimă generaţie

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Cluj-Napoca a pus în funcţiune, în cadrul Ambulatoriului Integrat din str. Moţilor nr. 19, un Mamograf digital cu ecograf pentru ecografie mamară, aparat medical de ultimă generaţie. Unitatea medicală se află sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj, care anunţă că valoarea totală de achiziţie a fost de 1.055.000 de lei.

În ceea ce priveşte Mamograful digital, scopul achiziţionării acestuia se referă la asigurarea pentru toate femeile care au nevoie de aceste servicii, de posibilităţi multiple de screening şi diagnostic.

În prezent, mamografia este principala tehnică imagistică, nedureroasă, specifică pentru iradierea glandei mamare, care utilizează doze reduse de radiaţii X în vederea detecţiei precoce a cancerului de sân. Aceasta este singura metodă care poate vizualiza microcalcifierile, ce sunt asociate în proporţie semnificativă cu neoplasmele mamare. Totodată, mamografia este principala metodă de screening mamar folosită pe plan mondial, fiind considerată „standardul de aur” înaintea apariţiei simptomatologiei clinice. De asemenea, ea este folosită şi în evaluarea pacientelor simptomatice, ca mijloc de diagnostic, precum şi în urmărirea pacientei cu neoplasm mamar în antecedente în vederea depistării unor eventuale recidive.

Această metodă se adresează, în principal, femeilor peste 40 de ani, cu risc scăzut şi mediu, pentru persoanele sub 40 de ani recomandându-se începerea evaluării glandei mamare cu ecografie mamară.

Mamograful digital se adaugă altor două aparate de înaltă performanţă achiziţionate în ultima perioadă: un Computer tomograf digital în valoare de 1.015.000 de lei şi un Analizor biomolecular tip MALDI Biotyper pentru identificarea rapidă şi cu mare acurateţe a microorganismelor, în valoare de 676.000 de lei, anunţă Consiliul Judeţean Cluj.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x