Ştiri

România este invitata de onoare la ediţia din 2019 a Festivalului Internaţional EUROPALIA

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Marţi, 4 octombrie 2016, la Biblioteca Naţională a României a avut loc ceremonia de semnare a Memorandumului de Înţelegere în vederea organizării Festivalului EUROPALIA România în perioada octombrie 2019 – ianuarie 2020.

Din partea română, documentul a fost semnat de ministrul afacerilor externe, Lazăr Comănescu, ministrul culturii, Corina Ioana Şuteu, şi preşedintele Institutului Cultural Român, Radu Boroianu. Semnatarii din partea EUROPALIA International au fost contele Georges Jacobs de Hagen, preşedintele EUROPALIA International, şi baroana Kristine De Mulder, director general EUROPALIA International.

Documentul reprezintă oficializarea statutului de ţară invitată de onoare la cea de-a XXVII-a ediţie a Festivalului internaţional EUROPALIA obţinut de România ca urmare a parcurgerii, începând cu anul 2014, a etapelor procesului de candidatură. Astfel, festivalul EUROPALIA România se va desfăşura în perioada octombrie 2019 – ianuarie 2020 în Belgia şi în alte state din Europa, şi va reprezenta o oportunitate majoră pentru promovarea patrimoniului cultural, a tradiţiilor, potenţialului creator şi industriilor creative din România.

Preşedintele Institutului Cultural Român, Radu Boroianu, a declarat cu această ocazie: „EUROPALIA 2019 este una dintre ocaziile rare care se oferă multiplei creativităţi româneşti de a-şi demonstra european şi global valoarea. Sper ca, alături de ceilalţi parteneri instituţionali şi de excelenţa artistică, Institutul Cultural Român să reuşească şi de această dată să fie la înălţimea misiunii sale.”

Festivalul Internaţional de Artă EUROPALIA este cea mai mare manifestare culturală din Belgia. Lansată la Bruxelles, în 1969, aceasta reprezintă un festival internaţional de artă bienal, care pune în valoare patrimoniul şi diversitatea culturală a unei ţări invitate. Dat fiind afluxul mare de turişti (turism profesional, turism de afaceri, turism cultural), festivalul reprezintă un instrument de prim rang în prezentarea unei ţări/culturi în faţa publicului european şi internaţional.

Printre ţările invitate de onoare la ediţiile precedente s-au numărat: Italia (1969 şi 2003), Franţa (1975), Spania (1985), Portugalia (1991), Republica Cehă (1998), Polonia (2001), Federaţia Rusă (2005), R. P. Chineză (2009), Brazilia (2011), India (2013), Turcia (2015). În 2017, ţara invitată este Indonezia.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x