A fost lansată emisiunea de mărci poştale „Dincolo de frontierele cunoaşterii Laser Valley – Land of lights”, la întâlnirea lui Dacian Cioloş cu Carlos Moedas, comisarul european pentru cercetare și inovare

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Prim-ministrul Dacian Cioloş s-a întâlnit marţi, 11 octombrie, cu comisarul european pentru cercetare şi inovare, Carlos Moedas, aflat în vizită oficială în România.

Întrevederea a început cu momentul festiv de lansare a emisiunii de mărci poştale „Dincolo de frontierele cunoaşterii Laser Valley – Land of lights” care promovează simbolic programul de dezvoltare integrată a zonei Măgurele.

Programul, iniţiat de Guvernul României pentru exploatarea potenţialelor beneficii pe care le va genera proiectului ELI-NP (Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics), este pilonul românesc al proiectului pan-european ELI, prima investiţie majoră în infrastructura de cercetare de nivel mondial şi prima infrastructură internaţională din domeniul laserilor. Este o investiţie europeană de pionierat, care utilizează fonduri structurale pentru dezvoltare regională.

„Acest proiect este o mare reuşită a cercetării de vârf româneşti, ţara noastră fiind unul din cei trei parteneri care urmează să dezvolte cu fonduri europene un proiect european în care laserul să poate fi folosit în cercetare. În România, însă, ne dorim să mergem dincolo de cercetare. Intenţia noastră este să folosim cercetarea şi dezvoltarea acestui proiect şi ca sursă a dezvoltării locale”, a spus prim-ministrul Dacian Cioloş cu ocazia lansării mărcii poştale.

În cadrul discuţiilor care au urmat, prim-ministrul a subliniat angajamentul României de a continua punerea în aplicare a programelor europene în domeniul cercetării, dezvoltării şi inovării. S-au abordat evoluţiile sectorului de cercetare-inovare în România, cu această ocazie fiind reliefate principalele măsuri pe care Executivul le-a pus în aplicare pentru sprijinirea activităţii în acest domeniu. A fost, de asemenea, exprimat interesul României pentru facilitarea unui mai bun acces al cercetătorilor români la programele europene, precum Orizont 2020, şi pentru creşterea sprijinului Uniunii în vederea dezvoltării unor iniţiative în domeniul cercetării în regiunea Mării Negre.

Vizita Comisarului a avut ca obiectiv general întărirea şi eficientizarea dialogului bilateral pe tema consolidării participării României la Spaţiul European al Cercetării, precum şi discutarea stadiului unor mari proiecte de infrastructură de cercetare pan-europene în care este implicată România, precum ELI (Extreme Light Infrastructure) şi Danubius-RI.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x