Organizaţia Naţiunilor Unite împlineşte azi 71 de ani

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Azi se împlinesc 71 de ani de la înfiinţarea Organizaţiei Naţiunilor Unite. La 24 octombrie 1945 intra în vigoare Carta care stă la baza înfiinţării şi funcţionării Organizaţiei. Carta Organizaţiei Naţiunilor Unite a fost semnată în 26 iunie 1945 la Conferinţa de la San Francisco (SUA) şi a intrat în vigoare la 24 octombrie a aceluiaşi an. În prezent, organizaţia numără 193 de state membre.

„Actualul context internaţional reclamă mai mult decât oricând cooperare şi soluţii colective, iar Organizaţia Naţiunilor Unite continuă să fie forul cel mai relevant pe scena multilaterală.
Organizaţia mondială şi-a diversificat continuu, în cei 71 de ani scurşi de la înfiinţarea sa, sfera activităţilor, pledând constant pentru menţinerea păcii şi securităţii internaţionale, dezvoltare şi drepturile omului.
România rămâne ataşată valorilor şi principiilor Cartei ONU şi ferm hotărâtă să îşi continue şi diversifice contribuţia la stabilitatea şi securitatea internaţională, atât în plan regional, cât şi în plan global.
Cu experienţa a patru mandate în Consiliul de Securitate al ONU, România este pregătită să-şi asume responsabilitatea unui viitor mandat de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU şi, din această perspectivă, să se alăture efortului colectiv de promovare a agendei ONU.” a declarat Lazăr Comănescu, ministrul afacerilor externe.

România a devenit stat membru al ONU la 14 decembrie 1955, prin adoptarea unei rezoluţii a Adunării Generale.

Aniversarea de 71 de ani este şi prilejul potrivit pentru promovarea celor 17 obiective de dezvoltare durabilă stabilite de organizaţie, primul pe listă fiind eradicarea sărăciei.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x