Ştiri

Alegerile din Republica Moldova au fost validate

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Alegerile prezidenţiale din Republica Moldova au fost validate de Comisia Electorală Centrală (CEC). Până la ora 16:00, din numărul total de alegători înscrişi pe listele electorale şi-au exercitat dreptul la vot peste 1.140.000 de cetăţeni, ceea ce reprezintă o rată de participare de peste 39%. Pentru validarea primului tur de scrutin era necesară participarea a cel puţin 1/3 din numărul cetăţenilor înscrişi pe listele electorale.

În cursa prezidenţială s-au înscris iniţial 12 candidaţi:
1. Marian Lupu – Partidul Democrat din Moldova
2. Mihai Ghimpu – Partidul Liberal
3. Iurie Leancă – Partidul Popular European din Moldova
4. Andrei Năstase – Platforma Demnitate şi Adevăr
5. Inna Popenco – Mişcarea „Ravnopravie” (Partidul Şor)
6. Dumitru Ciubaşenco – Partidul Nostru
7. Maia Sandu – Partidul Acţiune şi Solidaritate
8. Igor Dodon – Partidul Socialiştilor din Republica Moldova
9. Silvia Radu – candidat independent
10. Maia Laguta – candidat independent
11. Ana Guţu – Partidul Dreapta
12. Valeriu Ghileţchi – candidat independent

În ziua alegerilor, pe listele de vot au mai rămas 9 candidaţi, prin retragerea lui Marian Lupu şi a lui Andrei Năstase din cursa prezidenţială în favoarea Maiei Sandu şi prin excluderea din competiţia electorală a Innei Popenco, printr-o decizie a Curţii de Apel Chişinău.

Conform datelor transmise de CEC, participarea la vot a celor care trăiesc în afara graniţelor ţării a fost mai ridicată în Italia, România, Franţa şi Rusia, în timp ce o prezenţă mai redusă la urne s-a constatat în Republica Populară Chineză, Republica Lituania şi Japonia.

Dacă în urma alegerilor din 30 octombrie nici un candidat nu va obţine cel puţin jumătate din voturile alegătorilor participanţi la alegeri, atunci pe 13 noiembrie 2016 se va organiza al doilea tur de scrutin, cu participarea primilor doi clasaţi în topul preferinţelor electoratului moldovean. Pentru turul doi nu este stabilit un prag minim de participare pentru validarea alegerilor.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x