Ştiri

Filmul documentar „Varză, cartofi şi alţi demoni” va fi prezentat la festivalul DOK Leipzig

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Documentarul „Varză, cartofi şi alţi demoni” realizat de Şerban Georgescu a fost selectat pentru a participa la Festivalul Internaţional de Film Documentar şi de Animaţie DOK Leipzig. În selecţia oficială a ediţiei din 2016 au reuşit să intre în competiţie 179 de filme şi 6 proiecte interactive.

Mâine, 1 noiembrie 2016, va avea loc premiera mondială a filmului, în cadrul festivalului. Povestea se desfăşoară în Lunguleţu, un sat din apropierea Bucureştiului, unde 1000 de agricultori aşteaptă an de an în piaţa locală să îşi vândă cele peste 100.000 de tone de varză. La finalul zilei, au de ales între a vinde pe nimic sau a-şi îngropa recolta.

Intrigat de faptul că în schimbul a 100 RON a primit 1 tonă de varză, regizorul Şerban Georgescu decide să petreacă un an în acest sat şi să lucreze pământul cot la cot cu sătenii, încercând să înţeleagă de ce aceste familii de agricultori, aparent prosperi şi cu şanse de a avea un trai bun, trăiesc pe datorie, deşi au în mână uneltele unei afaceri de succes – pământ roditor, utilaje moderne, recolte bogate. Primarul şi câţiva săteni au şi idei, şi posibile soluţii. Dar pot ei oare să depăşească lipsa de încredere în orice decizie „colectivă” sau în orice lider?
O satiră a realităţilor curente din agricultura europeană, în naraţiunea regizorului însuşi, filmul va relata din interior strădania unui sat de a ieşi din acest cerc vicios, prezentată într-un stil specific românesc: „haz de necaz”.

DOK Leipzig este unul dintre cele mai vechi festivaluri de film documentar din lume. De la prima ediţie încoace, din anul 1955, festivalul se desfăşoară anual în oraşul Leipzig, Germania.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x