Ştiri

Autorităţile doresc restaurarea Ansamblul Castel Banffy din Răscruci cu bani europeni

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Consiliul Judeţean Cluj a decis depunerea spre finanţare europeană, până cel târziu în data de 25 noiembrie 2016, a proiectului privind „Restaurarea, conservarea şi punerea în valoare a Ansamblului monument istoric Castel Banffy, sat Răscruci, comuna Bonţida, judeţul Cluj”, proiect aprobat de plenul forului administrativ judeţean în şedinţa ordinară din data de 31 octombrie 2016.

Obiectivul general al proiectului îl reprezintă restaurarea şi conservarea Ansamblului monument istoric Castel Banffy din satul Răscruci, format din clădirea castelului şi parcul care-l înconjoară. Deschiderea acestuia pentru vizitare dar şi pentru organizarea de evenimente culturale va aduce o plus-valoare atât obiectivului turistic în sine cât şi zonei în ansamblu. Funcţionarea castelului ca şi centru de evenimente culturale va determina crearea, într-o primă etapă, a şase locuri de muncă, urmând ca, în funcţie de gradul de utilizare/vizitare al obiectivului, numărul acestora să crească progresiv.

Proprietarul imobilului, Judeţul Cluj, doreşte restaurarea şi schimbarea funcţiunii Castelului Banffy din şcoală ajutătoare (ultima funcţiune a clădirii) în Centru Cultural cu standarde ridicate de finisare şi dotare şi restaurarea parcului istoric englezesc. Intervenţiile au rolul de a reabilita structura de rezistenţă şi vor conduce la asigurarea exigenţelor cerute pentru ansamblul structural şi pentru elementele componente, în condiţiile refuncţionalizării propuse. Se urmăreşte păstrarea elementelor originale valoroase/semnificative şi integrarea lor în conceptul structural urmărit prin reabilitare.

În contextul în care se intenţionează depunerea spre finanţare în cadrul Programului Operaţional Regional 2014 – 2020 – Fondul European de Dezvoltare Regională, proiectul „Restaurarea, conservarea şi punerea în valoare a Ansamblului monument istoric Castel Banffy, sat Răscruci, comuna Bonţida, judeţul Cluj” este conceput ca având o valoare totală de 20.140.414,48 lei cu TVA, din care finanţarea nerambursabilă este de 19.296.310,51 lei cu TVA (98%), iar contribuţia proprie a Consiliul Judeţean Cluj este de 393.802,26 lei cu TVA (2%).

Localitatea Răscruci se află în judeţul Cluj, între Cluj-Napoca şi Gherla, la 20 km de aeroportul internaţional din Cluj-Napoca. Prin localitatea Răscruci trece drumul naţional DN1C lângă Castelul Banffy de la Răscruci (nr. 512). Terenul castelului se află în zona centrală a localităţii, la est de drumul naţional DN1C, având formă trapezoidală alungită.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x